I klippet berättar lokalpolischefen Mattias Ramsö mer om beskjutningen mot en linjebuss i Borås. Foto: SVT

Linjebuss i Borås besköts under färd

Uppdaterad
Publicerad

En linjebuss har beskjutits på Sjöbo i Borås under måndagsmorgonen. Två rutor är krossade och det fanns passagerare på bussen. Polisen inledde först en förundersökning om försök till mord – men senare ändrades rubriceringen till skadegörelse.

Beskjutningen ska ha skett på Sjöbo vid 06-tiden, vilket BT var först med att rapportera om. Två rutor på bussen ska plötsligt ha krossats och bussföraren stannade då och ringde polisen.

– Vi har upptäckt skador på bussen som tyder på att någon form av skjutvapen har använts, säger Daniel Hallstensson, stationsbefäl vid polisen i Borås.

En större insats pågick på platsen och uppgifterna var först knapphändiga

– Vi vet att två rutor är krossade och vi vet att det fanns passagerare på bussen. De hade dock försvunnit innan vi anlände så vi vill gärna ha kontakt med dem, säger Jenny Widén, polisens presstalesperson i region Väst.

Ingen gripen

Jenny Widén sa först att polisen inte visste vilken typ av vapen som använts, om det handlar om ett kraftigare vapen, eller ”bara” ett luftvapen.

– Det är för tidigt att säga, men två rutor är som sagt krossade, sa hon.

Vid 10-tiden hade polisen avslutat sin tekniska undersökning. Då hade man konstaterat att skotten inte gått igenom de dubbla glasrutorna och därmed tror man inte att det handlar om skarpa skott, utan man tror att bussen har blivit beskjuten med ett luftvapen.

Brottsrubriceringen ändrades då från mordförsök till skadegörelse.

Polisen har sökt i området efter den eller de som ligger bakom. Än är ingen gripen. Varken föraren eller de runt tio passagerare som fanns i bussen skadades i händelsen.

Enligt Västtrafiks störningsjour var det linje 1 som drabbades. Linjen ställdes tillfälligt in på grund av händelsen men andra bussar rullar nu normalt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.