Åsa Lundborg har en dotter med NPF-diagnos och är en av kritikerna till Liseberg Foto: SVT/privat

Lisebergs svar efter kö-kritiken: Kallar till krismöte

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg har fått massiv kritik för sitt beslut att inte längre låta barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar slippa köa till attraktionerna. Nu kallar Liseberg till krismöte för att försöka hitta en ny lösning.

– Jag hoppas verkligen de lyssnar och gör en förändring, säger Åsa Lundborg, mamma till en dotter med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning.

Beslutet att ta bort möjligheten för barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättningar att gå före i kön har fått massiv kritik av föräldrar och saken har uppmärksammats i flera media.

En av kritikerna är Åsa Lundborg som bor i Göteborg och har en dotter med autism och adhd. I flera år har hon och dottern kunnat hämta ut ett ledsagarbevis på Liseberg. Det har gjort det möjligt att slippa stå i kö, vilket dottern bland annat haft svårt för på grund av ljudkänslighet.

– Jag blev förfärad över beslutet och anser det diskriminerande, säger hon.

Att möjligheten till köföreträde tas bort skulle få stora konsekvenser för dottern.

– Det hade varit väldigt svårt att besöka Liseberg. Hon hade kanske orkat köa för en attraktion men sedan hade hon varit helt utmattad och fått åka hem, säger Åsa Lundborg.

Problem med gränsdragningen

Till Göteborgs-posten har Lisebergs VD, Andreas Andersen, sagt att det aldrig funnits en policy att låtit vissa gå före i kön utan bara gjorts av välvilja. Samtidigt har det funnits problem med gränsdragningen.

– Vi har precis som andra nöjesparker haft problem med missbruk. Det vill säga att gäster utan funktionsnedsättning har använt sig av möjligheten. Det påverkar också övriga gästers upplevelse, säger han till tidningen.

Lång mailkonversation

Åsa Lundborg berättat att hon haft en lång mailkonversation med Lisebergs ledning. Och kanske har det fått effekt.

På torsdagseftermiddagen gick Liseberg ut med följande meddelande på sociala medier.

”Vi lyssnar och kommer nu att föra dialogen vidare med relevanta förbund och organisationer.”

Samtidigt bjuder de in berörda till ett möte under vecka 17 för att ge information och för att ”hitta den bästa lösningen framåt”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.