Liseberg kräver ett klargörande besked från regeringen, innan hela näringen riskerar att dö. Foto: TT

Liseberg och Skara Sommarland vill få tillstånd att öppna

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg, Skara Sommarland med flera nöjesparker kräver i en debattartikel riktad till regeringen att få öppna, och säger att det nuvarande förbudet är helt orimligt. Tillämpningen av lagen och ansvarsglappet mellan myndigheter och politik håller på att döda en hel näring, enligt debattörerna.

Maxgränsen på femtio personer för alla verksamheter som lyder under ordningslagens ”allmänna sammankomster och offentliga tillstånd” innebär att nöjesparkerna inte får öppna. I en debattartikel i Dagens Industri påpekar företrädare för parkerna att lagen var tänkt att hindra många från att samlas på en liten yta, men att nöjesparkerna dels består av mycket stora utomhusytor samt inomhusytor som kan kontrolleras.

”Lagstiftningen och dess tillämpning får alltså som konsekvens att till exempel Liseberg, med sina 170 000 kvadratmeter park, bara kan ta emot 50 gäster – lika många som en inomhus klubblokal på 300 kvadratmeter får. Det är inte rimligt”, skriver debattörerna.

Coronapandemin

”Ge oss svar”

Trots att förbudet får stora konsekvenser inte bara för parkerna själva utan också för kringnäringar som till exempel hotell och restauranger, är det tyst från politiskt håll.  Enligt skribenterna kan nöjesparkerna säkerställa att det inte blir trängsel. Dessutom har riskmoment som konserter tagits bort och nya hygienrutiner införts.

”Vi kräver att regeringen tar sitt ansvar och ger oss ett svar”, skriver debattörerna.

I klippet nedan ser du en tidigare intervju med Skara Sommalands vd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet