• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Strömstad i Strömstads kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en lagerlokal med kraftig rökutveckling till följd, Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Väst.

Nordens största nöjespark tvingas nu permittera cirka 160 anställda som en direkt följd av smittspridningen. Foto: Liseberg

Liseberg permitterar 160 anställda på grund av smittan

Uppdaterad
Publicerad

Liseberg skjuter upp säsongspremiären och permitterar personal på grund av coronautbrottet.

Det nya datumet för öppnandet är 16 maj, men det kan bli ännu senare.

– Det är svårt att veta hur benägen en gäst är att gå till Liseberg när smittan pågår, eller i efterdyningarna av den, säger parkens informationschef Julia Vasilis.

Sedan en dryg vecka har Liseberg förhandlat om korttidspermitteringar för den del av personalen som hör till Hotell- och restaurangfacket.

– Det rör sig om ett sextiotal personer där. Nu har vi gått vidare med Unionens avtalsområde också. Där är det ett hundratal tjänstemän på kontorssidan som påverkas, berättar Julia Vasilis.

Coronapandemin

Det är en fjärdedel av samtliga tjänstemän på Liseberg.

Skulle öppnat i april

Egentligen skulle nöjesparken ha öppnat redan den 25 april, men smittspridningen har gjort att säsongsstarten skjuts upp till 16 maj. Och det datumet kan mycket väl komma att ändras igen.

– Ja, det datumet har vi mest kommunicerat internt. Naturligtvis kan det komma att ändras. Det beror ju på hur läget ser ut med smittspridningen. Vi vet heller inte i vilken omfattning vi kan öppna när vi väl gör det, säger Julia Vasilis.

Coronaviruset har slagit stenhårt mot all besöksnäring, och Liseberg är inget undantag. Förutom själva nöjesparken påverkas Lisebergsbyn och hotellet.

Nödvändig åtgärd

Enligt informationschefen har alla varit väl medvetna om varför permitteringar är nödvändiga.

– Ja, både facket och medarbetarna har varit fantastiska i den här processen. Man förstår att vi måste samarbeta i den här extraordinära situationen. Alla har verkligen försökt se vad som måste göras, säger hon.

Det finns tre nivåer av korttidspermitteringar – 20, 40 eller 60 procents minskad arbetstid.

– Alla tittar på sin organisation och vilka projekt och arbetsuppgifter som kan skjutas på framtiden. Som en konsekvens av det tittar man sedan på de enskilda medarbetarna och vilka som kan behöva gå ner i arbetstid när det saknas tillräckligt med arbetsuppgifter, säger Julia Vasilis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet