Årets jul på Liseberg blir både större och dyrare än någonsin i år. Årets jul landar på en summa på 15 miljoner kronor. Foto: Liseberg

Liseberg storsatsar – till en kostnad av 15 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Årets jul på Liseberg blir både större och dyrare än någonsin. Julfirandet landar på en summa på 15 miljoner kronor.
– Det här är största satsningen hittills, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig vid Liseberg.

Liseberg öppnar under fredagen upp portarna för julfirandet i nöjesparken, där bland annat mer än fem miljoner juleljus, fem kilometer julgransgirland och 1 300 granar kommer finnas på plats.

Adrig förr har Liseberg satsat så mycket pengar på sin årliga jul, som i år inkluderar bland annat nya videoprojektioner och en ny isbalett.

– Det här är största satsningen hittills. Årets stora nyhet är årets isshow från den klassiska balettan Svansjön med ännu mer balettinslag med några av Sveriges främsta konståkare, säger Ebba Källeskog, pr-ansvarig vid Liseberg.

Även videoprojektioner är nytt för i år, som går ut på att man med hjälp av teknik kan bygga upp sagans miljö. Men trots mängden belysning, har man, jämfört med tidigare år 80 procent LED-lampor av all belysning.

Hur ser ni på det här i förhållande till i klimat- och miljöfrågor?

– Vi jobbar väldigt mycket med hållbarhetsfrågor. Det är en viktig fråga för oss. Vi driver Liseberg för kommande generationer också och det är en del av våra mål som vi måste förvalta, säger hon.

Feststämning

Totalt hamnar notan för jularrangemangen på 15 miljoner kronor, vilket dock bara är en bråkdel av kostnaden för attraktionen Valkyria, som blev klar i somras efter förseningar. 300 miljoner kronor kostade den.

– De senaste åren har vi investerat i Valkyria och vi investerar i verksamheten för att folk ska vilja fortsätta komma till Liseberg.

Och under fredagen är det alltså dags för Liseberg att återigen öppna portarna.

– Vi har bara haft 12 dagar på oss att förbereda i parken för jul på Liseberg. Vi är jättemånga som arbetar stenhårt att förvandla parken från Halloween till jul. Känslan internt nu är att, ”yes, äntligen” och att det är feststämning.

Mängd konstsnö i parken: 3 ton

Antal granar: 1300

Antal ljus: Mer än 5 miljoner (varav 80% är LED-lampor)

Kilometer julgransgirlang: 5 kilometer

Höjd på julgran: 116 meter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer