Vattenparken ska kunna ta emot 2800 gäster samtidigt. Foto: Liseberg

Lisebergs största satsning någonsin

Publicerad

Liseberg vill satsa 1,9 miljarder på att bygga familjehotell och vattenpark i anslutning till nöjesparken. Pirater och sjöfarare blir temat för den nya satsningen.

Vattenparken ska innehålla åtta upplevelsepooler och tio vattenrutschbanor och kunna ta emot 2800 besökare samtidigt. Hotellet riktar sig till barnfamiljer och kommer att innehålla 453 familjerum.

Både vattenpark och hotell kommer att byggas utifrån ett tema om sjöfarare och pirater.

– Den konceptuella idén är att vi vill göra en hyllning till Göteborgs historia med Ostindiska kompaniet och Ostindiefararen, säger Andreas Andersen, vd för Liseberg.

Öppet året runt

Till skillnad mot nöjesparken kommer hotell och vattenpark att ha öppet året runt.

– Det gör oss mindre väderberoende och förlänger säsongen även för nöjesparken, säger Andreas Andersen.

Idag har Liseberg omkring 3 miljoner besökare per år och med den nya satsningen räknar man med att locka ytterligare 600.000.

Bygger på parkeringen

Hotellet och vattenparken kommer att byggas i direkt anslutning till nöjesparken på den stora parkeringen söder om Liseberg.

En ny parkering kommer att byggas på tomten öster om Liseberg där Saabs växellådefabrik låg tidigare. Liseberg äger marken sedan några år tillbaka.

Hela projektet kommer att kosta 1,9 miljarder och skall finansieras av Liseberg. Det är den största satsningen i Lisebergs historia.

Fullmäktige måste säga ja

Lisebergs styrelse har tagit beslutet om satsningen, Göteborg & co har tillstyrkt, moderbolaget Stadshus AB har tillstyrkt och nu återstår bara att kommunfullmäktige säger ja till projektet.

– Det är en så pass stor investering att vi måste gå till ägaren och fråga om det är ok att starta projektet, säger Andreas Andersen.

Kommunfullmäktige i Göteborg kommer att ta ställning i början på 2017.

Om det blir ett ja kan man börja bygga 2018 och inviga vattenparken och hotellet lagom till Göteborgs 400-årsjubileum 2021.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.