Foto: SVT

Liza isolerade sig på grund av IBS-symptom

Uppdaterad
Publicerad

Magsjukdomen IBS påverkar livskvaliteten mer negativt för kvinnor än för män. Det visar en forskningsstudie som är gjord vid Sahlgrenska akademin. Liza Eklund från Göteborg är en av dem som har en så kallad känslig tarm – en sjukdom som många gånger gjort att hon känt sig isolerad.

Besvären började i tonåren för Liza Eklund. Uppblåst och väldigt öm mage. Hon var tvungen att alltid vara nära en toalett och hade svåra smärtor.

– När det var som värst då låg jag i min säng och sprang mellan sängen och toaletten konstant. Jag fick också åka in till akuten och få smärtstillande för att jag inte klarade av smärtan, säger hon.

Kvinnor lider mest

Mellan tio och femton procent av befolkningen uppfyller diagnoskriterierna för IBS (Irritable Bowel Syndrome), ett tillstånd med irriterad tarm och olika grader av smärta, buksvullnad, gaser, diarré och förstoppning.

En ny studie gjord av sjuksköterskan Ida Björkman som är forskare inom personcentrerad vård vid Sahlgrenska akademin visar att kvinnors livskvalitet påverkas mer än män av irriterad tarm. Hennes avhandling bygger på studier av totalt över 500 IBS-drabbade patienter med medelsvåra eller svåra besvär, som ibland även leder till sjukfrånvaro.

– Till exempel ett symptom som besvärade kvinnor mycket var det här med buksvullnad. Att man inte visste vad man skulle ha på sig. Man kunde få höra kommentarer om att man nästan såg gravid ut. Vi såg i studien att männen hade mer avslappnad attityd kring det här med mag- och tarmfunktionen, för kvinnor var det mer hysch,  säger Ida Björkman.

”Det är jättepinsamt”

När besvären var som värst för Liza Eklund så isolerade hon sig och undvek många sociala sammanhang. I dag har hon fått hjälp av en dietist och lärt sig att leva med magbesvären, men hon förstår varför den nya studien visar det resultat den gör.

– Jag kan inte säga att jag gick till gymmet och råkade bajsa på mig. För det är jättepinsamt. Hade en kille sagt att han gick till gymmet och sket ner sig är det en helt annan grej, säger Liza Eklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.