Politiker i Mariestad och Skövde vill locka till sig batterifabrik Foto: Anna Hartung

Lobbade för jättefabriken i Skaraborg

Publicerad

Mariestad och Skövde visade musklerna för att locka till sig batterifabriken. Nu går kampen om etableringen in i slutspurten.
– Vi kommer att kämpa ända in i kaklet, säger Skövdes kommunalråd Katarina Jonsson (M).

Under torsdagen besökte företaget Northvolt Mariestad. Northvolt vill bygga Europas största batterifabrik. Men var någonstans är ännu inte bestämt. Företaget är nu nere i tio tänkbara orter i Sverige och Finland. I Västsverige har Mariestad och Skövde slagit sig samman för att vinna tävlingen om fabriken. När vi når Skövdes kommunalråd så är hon lyrisk efter träffen med företaget.

– Jag är supernöjd. Vi har gjort allt vad vi har kunnat för att visa vad vi har för möjligheter och muskler hos oss, säger Katarina Jonsson (M).

Ström besvärande fråga

Bland annat visades platsen som kommunerna tänkt för fabriken. Ett 200 hektar stort område som breder ut sig intill E20 i utkanten av Mariestad. En fråga väcktes dock under besöket – om ström till batterifabriken.

– En sak som vi trodde att vi hade koll på var elförsörjningen. Tydligen så behövs det tillstånd från Svenska kraftnät och där har vi kvar att göra, säger Katarina Jonsson.

Inga besked om finansiering

Tidigare har också frågor ställts kring företagets finansiering. Kostnaden för fabriken beräknas till svindlande 40 miljarder kronor. Fortfarande är det oklart hur företaget har tänkt att lösa finansieringen. Och inte heller i Mariestad gav företaget något besked i den frågan.

– Nej, det gjorde de inte, säger Katarina Jonsson (M).

Hur ser du på det då?

– Vi ska se till att vi är redo på det vi ska göra. Sedan är det upp till dem när de har kraft och möjligheter att genomföra sina planer.

Men ni lägger ner arbete och så ger de inte besked om hur de ska lösa finansieringen?

– Vi lägger alltid ner arbete på alla etableringar. Vi har inte lagt ner några astronomiska resurser på detta.

Vad har företaget sagt till er idag?

– De har sagt att de nu har träffat alla. Nu ska de sätta sig ner och fortsätta gallringsarbetet.

Enligt Katarina Jonsson så ska företaget kring slutet av juni bestämt sig för vilka två av de tio kandidater som man vill gå vidare med.

– Vi kommer att fortsätta lobbyarbetet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer