Foto: SVT

Tomtköp skulle ge uppehållstillstånd

Publicerad

Flera personer i bland annat Egypten och Dubai har lockats att köpa fastigheter och starta företag i Sverige i tron att det ska leda till uppehållstillstånd.

”Vill du att din produkt tillverkas i Sverige?

Vill du flytta ditt boende och dina affärer till Sverige?

Ta chansen innan euron införs som valuta i Sverige.”

Med sådana annonser i lokalpressen i Egypten och Förenade Arabemiraten har det Dubairegistrerade företaget Swedish Connections sedan flera år tillbaka försökt locka till fastighetsköp i Sverige. Fastigheter som i många fall köpts i tron att det ska leda till visum och uppehållstillstånd i Sverige.

Handlar om skräptomter

De senaste åren har 40 tomter i nästan 20 kommuner runt om i södra Sverige köpts upp och sålts vidare till nybildade handelsbolag där bolagsmännen bor i bland annat Egypten. Totalt har över 170 handelsbolag startats knutna till de här affärerna.

Ofta handlar det om oattraktiva tomter och nedgångna fastigheter som köpts på exekutiv aktion och sålts vidare. Och när den nya ägaren inte får något visum och inte kan ta sig till Sverige står fastigheterna och förfaller. De svenska ambassaderna i Kairo och i Abu Dhabi har fått ta emot flera samtal ifrån folk som uppger sig ha blivit lurade.

– Vi fick ett antal förfrågningar från personer som ansågs sig ha fått löften om att köpa fastighet i Sverige och att det med automatik skulle ge visum eller uppehållstillstånd. En del blev arga när vi upplyste om att så inte var fallet. En del insåg att de hade blivit lurade, berättar Malin Kärre, Sveriges ambassadör i Kairo.

Företaget nekar

Bakom Swedish Connections står företaget Dubai Egypt Sweden For Investment AB och svensk-egyptiern Kadry El Naggar. Redan 2009 intervjuas han av tv-kanalen Infinity i Dubai om sin affärsidé att sälja svenska fastigheter till folk i Mellanöstern:

– De har investerat eller startat företag eller köpt fastigheter eller mark. Det har blivit verklighet. En del av dem har fått uppehållstillstånd i Sverige och resten är på väg.

Men när vi träffar Kadry el Naggar i Tomelilla i Skåne i en gammal disponentvilla som han säger sig vilja förvandla till ett centrum för egyptiska företag så förnekar han att han skulle ha förmedlat fastigheter med löftet om visum och uppehållstillstånd i Sverige:

– Nej, aldrig, det har jag inte lovat. Det är inte sant.

Tvivlar på uppgifterna

Kadry el Naggar menar att han i tv-intervjun bara konstaterat att vissa av de som köpt fastigheter fått uppehållstillstånd i Sverige.

– Vi startar företag och vi säljer fastigheter ingenting annat, menar Kadry el Naggar.

Han ställer sig frågande till att ambassaderna i Kairo och i Abu Dhabi fått ta emot flera telefonsamtal i från folk som känner sig lurade efter att ha gjort affärer med honom. Han tvivlar på uppgifterna.

– Jag vill ha fakta, vilka är det som ringer? Vem?

Han säger att han inte lurar någon och att han på sin webbsida hänvisar alla frågor om uppehållstillstånd till ambassaden.

”Kommer att sälja dyrt”

Både ambassaden i Kairo och den i Abu Dhabi har sedan 2010 gått ut med varningar på sina hemsidor där de upplyser om att om man äger en fastighet och startar ett bolag i Sverige innebär det inte någon genväg till visum eller uppehållstillstånd.

– Jag tror själv faktiskt förstår du att folk är mycket glada över att köpa här. Det är mycket billigt och mycket bra och verkligheten är att om tre, fyra år kommer de att sälja mycket dyrt, tror Kadry el Naggar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet