Foto: SVT

Löfven besökte Nordstan

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven (S) besökte idag Nordstan  i Göteborg för att ta del av trygghetsarbetet i området.

Nordstan har under lång tid haft problem med stora ungdomsgäng som hängt på köpcentret. Gängen har skapat en otrygghet hos många besökare. En otrygghet som många parter nu arbetar för att minska.   Arbetet har väckt intresse hos statsministern som därför bestämde sig att besöka Nordstan.

Många nyfikna

Det blev snabbt en rejäl samling nyfikna när statsminstern gjorde entre till Nordstan vid tvåtiden på eftermiddagen. Många passade att på att ta ett kort och kanske en selfie. Promenaden gick rätt så snabbt via Brunnsparken och tillbaka in i Nordstan, en arbetsplats för många och en hel del besökare som inte känner sig trygga, främst kvällstid.

Vad vill du säga till de som har Nordstan som arbetsplats och de som besöker Nordstan, som inte känner sig trygga?

– Att det pågår ett målmedvetet arbete för att människor ska känna trygghet också i Nordstan, i samarbete med Polis, socialtjänst, fastighetsägare och kommunen. Staten har naturligtvis en viktig roll, det är därför vi för till mer resurser, vi ska ha fler poliser nära medborgarna. Människor ska känna trygghet, säger Stefan Löfven, statsmininster.

Hur tycker det att det samarbetet fungerar?

– Som jag fick det beskrivet för mig idag, så är det ett bra samarbete, och det säger aktörerna också: Det har stor betydelse när vi inte pratar om varandra, utan med varandra. Hur hjälper vi varandra? hur bidrar vi alla till en helhet som ökar tryggheten, säger Stefan Löfven.

Skall öka resurserna till polisen

Rent konkret vad kan regeringen göra för att öka tryggheten i Nordstan?

– Vi kommer att  fortsätta öka resurserna till Polisen sedan får polismyndigheten fördela dom resurserna där det behövs bäst. Så det kommer att bli mer poliser. Vi stärker också straffen mot brott, exempelvis vapenbrott, vi måste knäcka narkotikahandeln, ge oss på gängkriminaliteten. Men vi ska också se till vi lägger resurser på att se till att människor har arbete, att skolorna fungerar och att ungdomarna lär sig saker som dom får med sig i ett bra yrkesliv och inte väljer kriminalitet.

Hur vill du kommentera förslagen att stänga Nordstan, vilket kanske flyttar problemen någon annanstans?

– Vad jag förstår pratar man inte om att stänga Nordstan, utan att man vill ha ett öppet samhälle. Här ska vara en mötesplats där människor trivs och här pågår mycket aktiviteter där man försöker förstärka med fler aktiviteter och få fler vuxna som är här och på den vägen skapa aktiviteter för att ha en miljö och en kultur som skapar mer trygghet, säger Stefan Löfven, statsminister

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.