De långa väntetiderna beror på skolbarnsutredningar enligt Alingsås lasarett. Foto: Gorm Kallestad/TT

Lång väntetid för den med talproblem

Publicerad

Har du problem med rösten och söker hjälp? Ja, då får du räkna med att vänta över ett år. Så långa är nämligen väntetiderna på Alingsås lasarett.

Att få en tid hos logopedmottagningen i Alingsås kan ta tid. Allt från två till 16 månader för att få träffa en logoped. Enligt vårdgarantin ska en patient få tid inom 90 dagar.

– Målsättningen är att alla ska få vård inom ramen för vårdgarantin, på 90 dagar. Tyvärr ser situationen inte ut så i dagsläget, säger Per Wiger som är chefläkare på Alingsås lasarett.

Väntetiderna varierar

En person som SVT Nyheter Väst varit i kontakt med skulle få vänta mellan 14 och 16 månader på en tid hos logopedmottagningen.

– Väntetiderna varierar beroende på patientgrupp. Skolbarnsutredningar har väntetid på 14-16 månader. För yngre barn, till exempel 2-åringar är väntetiden cirka 2-3 månader.

Behövs mer resurser

Anledningen till de långa köerna beror enligt mottagningen på ett ökat antal remisser till följd av skolbarnsutredningar.

– Remissinflödet ökade 2017 med sju procent jämfört med 2016. När det gäller TSOB (tal, språk och oralmotorik barn) har remissinflödet ökat med 16 procent, säger Per Wiger.

Under 2015 genomförde mottagningen ett förbättringsarbete som visat sig var lyckat.

– Syftet var att öka tillgängligheten så att patienterna fick vård inom vårdgarantins 90 dagar. Det nya arbetssättet genomfördes med ökad bemanning som finansierades av projektmedel.

Finansiering

Dock fick mottagningen inga fler projektmedel efter 2015. Mottagningen arbetar vidare med olika förbättringsarbeten för att hantera situationen.

– För att kunna hantera det fortsatt ökade vårdbehovet och förbättra tillgängligheten i upptagningsområdet behövs ytterligare finansiering, vilket är en politisk fråga, säger Per Wiger.

Logoped

  • En logoped jobbar med tal-, språk-, röst- och kommunikationsstörningar samt sväljstörningar.
  • En logoped kan behandla personer som till exempel stammar, personer som har svårigheter att svälja och personer med läs- och skrivsvårigheter.
  • En stor patientgrupp är personer som efter en stroke (hjärnblödning) får svårt att förstå tal eller svårt att prata själva.
  • Det är vanligt att patienterna behöver träna själva mellan besöken hos logopeden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.