Så påverkas lokala bryggeriet i Lindome av höjt pris på kornmalt

Uppdaterad
Publicerad

Till sommaren förväntas det bli dyrare att köpa öl. Högre pris på kornmalt och aluminium i kombination med skenande leveranskostnader gör det mer kostsamt för bryggerier att tillverka sina produkter. För det lokala mikrobryggeriet Odd Island Brewing i Lindome, innebär det den största prisökningen sedan bryggeriets start för sex år sedan.

Daniel Svensson och Peter Iwers spelade tidigare i bandet In Flames. Men för sex år sedan bytte de bana och började brygga öl istället.

Nu driver de mikrobryggeriet Odd Island Brewing i Lindome, ett av alla små bryggerier i Västra Götaland som kommer behöva konkurrera med de större bryggerierna när priset på öl blir högre.

Priset på kornmalt har blivit dyrare i och med dåliga skördar. Även priset på aluminium har ökat. Bränslepriser som skjutit i höjden innebär dessutom att leveranskostnaderna blir högre. Resultatet blir att det nu blir dyrare att producera öl.

Dyrare öl till sommaren

Enligt Daniel Svensson förväntas den ökade produktionskostnaden nå konsumenternas plånböcker först till sommaren. Öl som produceras på mindre brygger befinner sig redan i den dyrare prisklassen. Men Peter och Daniel hoppas att det starka intresset för så kallad hantverksöl håller i och att folk fortsätter köpa från de mindre bryggerierna.

– Vi hoppas ju att folk fortsätter att stötta sina lokala producenter, säger Peter Iwers.

Systembolagets pressekreterare bekräftar för SVT Nyheter Väst att öl kommer att bli dyrare för konsumenter när producenter och leverantörer behöver höja priserna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.