Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Lottomiljoner gör dig inte lyckligare

Uppdaterad
Publicerad

Plötsligt händer det. Du vinner flera miljoner på lotteri. Kul! Men skulle du bli lyckligare? Inte alls säkert, visar forskning. Nöjdare, ja. Men inte lyckligare.

Det är forskare vid bland annat Handelshögskolan i Stockholm som drar den slutsatsen efter att ha låtit 3 300 personer besvara en enkät. De hade alla deltagit i olika lotterier. Flera år efter vinsten fick de besvara en enkät med frågor om bland annat mental hälsa, nöjdhet och lycka.

Bland deltagarna fanns cirka 2 600 som hade vunnit, allt från 50 000 till tio miljoner kronor.

-Sedan jämförde vi svaren från dem som vann med dem som hade köpt lika många lotter, men inte vunnit någonting. Vi jämförde också de som vann mycket, med de som vann mindre belopp, säger Erik Lindqvist, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Lyckokänsla

Det visar sig att personer som vinner pengar inte uppger att de är lyckligare än andra. Inte heller mår de bättre, rent psykiskt. Däremot är de nöjdare med livet än andra.

-Lycka är mer en känsla, hur det känns i magen, medan nöjdhet är hur man ser på livet när man utvärderar det. Vinnarna i de här studierna var framför allt mer nöjdare med sin finansiella situation, vilket inte var så förvånande, och i viss mån även med sin fritid, säger Erik Lindqvist, docent i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm.

Men utöver det förändrade vinsten inte särskilt mycket, visade det sig. Vinnarna var inte mer nöjda med sin bostad, sin familj eller sina vänner, jämfört med dem som inte hade vunnit.

-Effekten var större för dem som hade vunnit mer. Man är alltså mer nöjd om man vinner fem miljoner än bara en miljon. Dessutom såg vi att effekten sitter i länge, tio år eller mer. Den verkar inte avta med tiden. Myten säger ju också att de som vinner blir överfallna av vänner och släktingar som vill ha del av pengarna, som gamar, men tidigare studier visar att så brukar det inte gå till. Det stämmer inte, säger Erik Lindqvist.

Vinnaren tar mer

Forskningen visar också att många som vinner pengar går ner i arbetstid. Ens eventuella partner arbetar ofta också mindre, om än inte lika mycket mindre som den som stått för vinsten.

-Man delar alltså inte lika på vinsten fullt ut i det avseendet, säger Erik Lindqvist.

Köper du själv lotter?

-Rätt sällan. Många som köper lotter gör nog det för att de tycker att det är spännande att tänka på hur deras liv ska bli om de vinner.

Den 2 maj  2018 vann en kvinna i Partille 208 miljoner kronor på Lotto. Det är den tredje som vunnit över 200 miljoner kronor hos Svenska Spel genom tiderna. De fem hittills största vinsterna är:

Summa kronor Tid Plats

Norrköping, april 2013: 237 697 528 kronor

Helsingborg, mars 2010: 214 595 981 kronor

Partille,  maj 2018: 208 358 976 kronor

Farsta, augusti 2014: 187 776 430 kronor

Järfälla, juli 2015: 159 838 152 kronor

Källa: Svenska Spel

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer