Minkarna jagas ut ur deras gömställen med hjälp av lövblåsen Foto: Simon Niklasson

Här jagar de minkar med lövblås

Uppdaterad
Publicerad

Låter det märkligt att jaga med hjälp av en lövblås? Inte för jägarna i Kosterhavets Jaktvårdsförening som nu ansökt om att bedriva minkjakt med lövblås i nationalparken utanför Strömstad. – Jag förstår att många tycker det är konstigt. Många tror att vi suger fram minken, säger Simon Niklasson, jägare och medlem i jaktvårdsföreningen.

Hur konstigt det än låter så är det inget nytt för de som jagar mink längs kusten att ta med sig lövblåsen ut på jakten. Sedan några år tillbaka har trädgårdsredskapet tillsammans med jakthunden och hagelbössan blivit en viktig del av jägarnas arsenal för att få bukt med de skygga minkarna som gömmer sig och bygger bo under stenrösen.

– När hunden hittat minken så blåser man med lövblåsen under stenen. Då tycker minken det är så obehagligt så då kommer den ut, varpå man tar den av daga med en hagelbrakare, säger Svante Nilsson, jägare och medlem i Kosterhavets Jaktvårdsförening.

Stor skada för fågellivet

Minkarna är en så kallad invasiv art som det bedrivs skyddsjakt på året runt, då de är ett stort problem för fågellivet längs kusterna. De små mårddjuren som egentligen importerats från Nordamerika för pälsuppfödning har sedan många år tillbaka spritt sig längs Sveriges kuster och äter upp äggen för de fågelarter som har sina bon på marken, till exempel grisslor, tärnor och ejdrar.

– Minken är en invasiv art och ska inte finnas här alls. De är ett hot mot den naturliga faunan, och kan vara ett problem för markhäckande fåglar säger Viktor Tylstedt, vilthandläggare på Länsstyrelsen.

Mycket färre minkar sedan lövblåsen började användas

För jägarna i Kosterhavets Jaktvårdsförening har lövblåsen sedan några år tillbaka blivit standard när man är ute och jagar minkar längs kusten, och idag skjuts det mellan 100 och 150 minkar i Kosterhavets nationalpark varje år.

– Det har blivit mycket mindre antal minkar längs kusten efter att vi börjat med lövblås. Det har effektiviserat jakten väsentligt, nu kommer man åt minkar som man aldrig hade kommit åt annars. En jakt som skulle ta flera timmar tar nu en kvart eller halvtimme, säger Simon Niklasson, jägare och medlem i jaktvårdsföreningen.

Förra veckan ansökte jaktvårdsföreningen om att få förlängt tillstånd för lövblåsjakt på mink på åtta öar i nationalparken under fem års tid. Eftersom minkarna är till så stor skada för fågellivet i parken, så ser inte Viktor Tylstedt på Länsstyrelsen några problem med att lövblåsjakten ska få fortsätta. 

– Det finns goda skäl att godkänna en sån här ansökan. Minkarna gör så stora skador på den naturliga faunan och det här är ett effektivt sätt att jaga minkarna på, säger Viktor Tylstedt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.