Charlotte Björk, hemtjänstchef för Lundby i Göteborg, beklagar att Börje är missnöjd. Foto: SVT

Chefen om tejpblöjan: ”Ibland måste man ju lösa situationen i stunden”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Charlotte Björk, chef för hemtjänsten i Lundby, så är det inte okej att hemtjänstpersonal tejpar ihop en blöja som gått sönder.

– Men ibland måste man ju lösa situationen i stunden, säger hon.

Börje Alström är missnöjd med hemtjänsten i Brämaregården. Chefen för hemtjänsten i stadsdelen Lundby där Börje bor, beklagar detta.

– Men vi jobbar i en verksamhet med sträng sekretess, så jag kan inte bemöta detaljerade frågor i just hans fall, säger Charlotte Björk.

Är det okej att hemtjänstpersonal tejpar ihop en blöja som går sönder?

– Nej, självklart inte. Hjälpmedel ska finnas på plats, men det är inte alltid det finns och då får man ju lösa situationen.

Många nya i personalen

Det blir hög personalomsättning på sommaren, berättar hon, när det kommer många vikarier.

– De kanske inte har kompetensen riktigt alltid.

Är det svårt att hitta kompetent personal?

– Ja, både och. Vi har ändå en ganska hög andel som är undersköterskor. Men när vi ser framåt så är det en utmaning att få kompetent personal med den utbildning vi behöver.

Ny personal får en introduktion på ett par tre dagar, lite beroende på vilken erfarenhet de har med sig sedan tidigare. Börje berättar också om hur kiss läckte ut i sängen, men att stänga en kateterpåse är något personalen ska känna till hur man gör när de börjar jobba, enligt Charlotte Björk.

– Ja, det är något personalen ska kunna, absolut. Det har missats på något sätt här.

”Vi har jobbat aktivt i många år”

Hur jobbar ni med personalens bemötande gentemot brukarna?

– Jag är glad att du ställer den frågan, eftersom vi har jobbat aktivt med den frågan i många år. Vi har till exempel haft planeringsdagar när vi jobbat med bemötande, och även med mångfaldsfrågor och värdegrundsfrågor. Sedan följer vi upp det på APT och andra möten.

– Jag tycker vi har en fin hemtjänstpersonal som gör det bästa de kan utifrån de förutsättningar de har, säger Charlotte Björk.

I klippet nedan berättar Börje Alström om hur han fick en blöja fasttejpad på kroppen av hemtjänstpersonal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.