En man åtalas för att ha lyst med blå laserpekare mot polishelikopter. Foto: TT/polisen förundersökning

Lyste med blå laser på polishelikopter – åtalas

Publicerad

En 32-årig man lyste med en stark laserpekare mot en polishelikopter som flög ute på uppdrag. Nu åtalas han för både luftfartssabotage och brott mot strålskyddslagen.

Händelsen ägde rum den 27 november förra året. En polishelikopter som varit på uppdrag cirkulerade över Lövgärdet i norra Göteborg när den blev belyst med blå laser.

Adressen som strålen kom från kunde lokaliseras och polisen kunde gripa den misstänkte mannen som medgav att han var den skyldige men som uttryckte ”det var väl inte så farligt”.

Kunde gått illa

Men enligt piloten hade det kunnat gå illa. I förundersökningen framgår det att laserbelysningen påverkade flygningen ”på ett märkbart negativt sätt” och att det ”kunde lätt ha blivit en betydligt farligare situation för oss i besättningen, både genom att vi kunde fått laserbelysningen i våra ögon samt att vi kunde ha hamnat oavsiktligt i moln med de svårigheter som då kan uppstå.”

Nu åtalas han för både luftfartssabotage och brott mot strålskyddslagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.