Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Axel Darvik (L) och Jenny Broman (V) tycker inte lika i frågan om Göteborgs duktigaste elever ska prisas med pengar och en ceremoni. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

M och L vill ge pengar till de duktigaste eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Göteborgs niondeklassare ska få uppmuntran i form av tvåtusen kronor var och middag i börshuset. Det föreslår Moderaterna och Liberalerna.

Kostnaden landar på minst 600 000 kronor, pengar som ska tas ur skolbudgeten. Alla tycker inte att förslaget är bra.

Skolkommunalrådet Axel Darvik (L) menar att det är viktigt att ge en morot till dem som ansträngt sig extra och lyckats höja sina betyg under det svåra pandemiåret. Därmed kan man skapa förebilder och få fler att anstränga sig mer, tror han. Och kostnaden är trots allt en väldigt liten del av skolbudgeten.

Jenny Broman (V) tycker att förslaget är direkt provocerande. Även andra oppositionspartier har uttryckt kritik till GP, som var först med att skriva om förslaget.

Förtydligande: I ett citat av Jenny Broman i ett tidigare klipp framstod det som att tolv procent av ”coronamiljarden” skulle gå till belöningen. Det var uppenbart fel , men inte heller vad hon avsåg. Så här hade hon räknat: Av ”coronamiljarden” får Göteborg 50,5 miljoner. I ett tidigare förslag angavs att grundskolan skulle få cirka fem miljoner kronor (övriga miljoner skulle gå till förskola, gymnasieskola och vuxenutbildning). 600 000 kronor utgör tolv procent av fem miljoner.

Axel Darvik säger till SVT att tanken aldrig var att pengarna skulle tas från ”coronamiljarden” , utan en annan pott i förvaltningens budget. Det är ännu inte beslutat hur de 50,5 miljonerna ska fördelas.

I klippet här ovanför kan du höra deras argument.

Rätt eller fel att prisa bästa niondeklassarna med pengar och middag?

Pinnat inlägg

Tack för alla era inspel! Det verkar vara ett ämne som engagerar. Nu stänger vi butiken för ikväll.

Roger Asp • En belöning/morot kan definitivt vara bra! Men att komma med förslaget att ge dem som redan presterat bra, vid denna tidpunkt när läsåret nästan är slut verkar inte genomtänkt, vart är moroten då? Låter i mina öron mer som ett desperat försök att fiska röster än motivation för eleverna.

Haha • Haha, det här är nog det dummaste jag läst under hela 00-talet.
Fel folk på fel plats. Herregud! Direktdemokrati, ja tack!

Alexandra • Skattepengar är till för alla, inte bara vissa. Även om en handfull elever har presterat bra trots de tråkiga omständigheterna så betyder inte det att de andra inte har jobbat på och haft det jobbigt under denna pandemi! Varför inte hylla alla elever? Jag tror alla skolbarn i sverige just nu behöver lite uppmuntran, inte bara de som har bäst betyg...ge alla skolbarn en liten uppmuntran i trista vardagen: presentkort för att köpa en pocketbok, pysselkit hemskickat, en månad spotify/audiobook eller dylikt eller bara ett kort och lite godis PS jag var en av dem som hade i princip MVG i allt men jag är rätt säker på att barnajag hade hållt med vuxna jag DS

Maria • Det är fel! Inte alla elever har samma chans! Den pengar ska användas till något viktig.

Oili • Att ge pengar till elever som lyckas tillgodogöra sig undervisningen i skolan är ett slag i ansiktet på alla de barn som aldrig får en rättvis chans.
Så många barn som har särskilda behov som trots lagar ger dem rätt att få stöd i deras undervisning men som aldrig får det, varför ska de återigen få känna sig som förlorare?
Alla gör så rätt och gott de kan, men många barn ges inte chansen!
Lägg pengarna där de behövs!

Magnus • Varför är det så fult att vara duktig i Sverige ?

Helena Johansson • Helt rätt förslag! Axel Darvik är modig som vågar sticka ut och ha en åsikt. Många kommentarer nedan är likt Jantelagen. Är du duktig i skolan - ”Du ska inte tro att du är någon” - för det finns alltid någon det går sämre för. Ett samhälle måste ta hand om såväl begåvningar som de som behöver mer stöd i skolan. Det finns ingen motsättning här. Det stämmer inte att duktiga elever inte behöver anstränga sig. Det stämmer inte att alla duktiga elever har rika föräldrar. Om du någon gång i livet behöver uppsöka en läkare. Kanske du är tacksam över att det var en elev i gymnasiet som fick ett pris för sin insats och blev glad för att vara uppskattad och bli sedd. Livet är inte en räkmacka för någon - inte ens om du är en toppstudent.

Niklas Fransson • Axel Darvik är kunnig och förstående. Bra elever = bra, dåliga elever = dåligt. Bort med det dåliga

mange • bra förslag. de som kämpar måste också få något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer