Tomas Tobé (M) och Morgan Johansson (S) Foto: TT

M och S vill ge Tullverket ökade befogenheter

Uppdaterad
Publicerad

Tullverket kan få ökade befogenheter att agera när de upptäcker stöldgods. Såväl Moderaterna som Socialdemokraterna har i veckan gjort utspel där de säger sig vara beredda att ändra regelverket.

– Vi måste sätta stopp för att Sverige upplevs som ett paradis för utländska ligor, säger Tomas Tobé (M).

Med dagens regelverk tvingas tullpersonalen stå och se på när fordon lastade med misstänkt stöldgods kör ombord på färjor och lämnar landet. Tullens personal saknar nämligen befogenheter för att beslagtaga stöldgods och också att hålla kvar en misstänkt person. Allt de kan göra är att invänta polis, som inte alltid har resurser att skicka.

Tomas Tobé, Moderaternas rättpolitiske talesperson, gjorde i tidigare i veckan ett utspel om att satsa extra resurser på Tullverket och att utökade deras befogenheter.

– Idag kan man helt fritt föra ut stöldgods ur Sverige och nu måste tullen få möjlighet att sätta stopp för det här, säger Tomas Tobé (M)

Kan få rätt att beslagta gods

Även Socialdemokraterna är inne på samma linje.

– Jag är öppen för att öppna upp för ytterligare befogenheter för tullen, säger justitieminister Morgon Johansson (S).

En variant som Morgan Johansson nämner är att Tullverket skulle kunna få rätt att beslagta varor, bara genom att först ringa till polisen, som fattar beslutet på distans.

Öppen för lagändring

Regeringen har nu gett i uppdrag till Polisen, Kustbevakning och Tullverket att utreda vad de behöver för att deras gemensamma arbete mot internationella stöldligor ska kunna intensifieras. Redan i vår ska de återkomma med en rapport till regeringen.

– Vi vill att de ska göra så mycket de kan inom ramen för dagens regelverk. Men behöver vi ändra regelverket, så är vi öppna för det också, men vi vet att det tar tid, säger Morgan Johansson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.