Moderaten Johan Abrahamsson kommer att ta en paus från uppdraget som ordförande för Moderaterna i Västra Götaland. Foto: SVT

M-toppen tar paus efter sexistiska chattar

Uppdaterad
Publicerad

Johan Abrahamsson tar en paus från uppdraget som moderaternas ordförande i Västra Götaland. Detta efter att han delat rasistiska och sexistiska bilder i en privat chatt mellan 2019-2022.

– Vi behöver arbeta med våra värdegrunder, säger nuvarande vice ordföranden Anna Vedin, Moderaterna i Västra Götaland som tar över det operativa ansvaret efter Johan Abrahamsson.

Under söndagen skickades ett internt mejl ut till moderata företrädare i Västra Götaland om att Johan Abrahamsson nu ”under en tid inte kommer ha det operativa ansvaret i förbundsstyrelsen”.

Johan Abrahamsson har förklarat att hans kommentarer i chatten varit ”buskishumor” enligt P4 Skaraborg men har även varit ångerfull.

I mejlet till de moderata företrädarna skriver han: ”Till de som tagit illa upp av det jag har gjort, ber jag oförbehållsamt om ursäkt.”

– Johan förstår att han har gjort fel och måste ta konsekvenserna för sitt agerande, säger vice ordföranden Anna Vedin, Moderaterna i Västra Götaland.

SVT har sökt Johan Abrahamsson vid upprepade tillfällen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.