Shayan Faraj började använda slöja för några månader sedan. Foto: SVT

Shayan, 18, kritiserar Moderaternas förslag om att utreda slöjförbud

Uppdaterad
Publicerad

Under Moderaternas partistämma i helgen bestämdes det att partiet ska jobba för att en utredning ska göras om slöjförbud i för- och grundskola.

– Jag blev tårögd, de vill bekämpa förtryck med förtryck, säger Shayan Faraj.

Frågan om slöja har många gånger blossat upp i den svenska debatten och politiken de senaste åren. Under helgens partistämma i Västerås bestämde sig Moderaterna för att partiet ska verka för att utreda ett slöjförbud i förskolan och grundskolan.

18-åriga Shayan Faraj går i gymnasiet och skulle själv inte längre omfattas av ett eventuellt slöjförbud. Hon tycker att även en utredning om slöjförbud är oroväckande och reagerade starkt när Moderaternas besked kom.

– Jag blev väldigt tårögd och jätteledsen när jag hörde förslaget. Varför ska vita män vid makten bestämma vad jag ska ta på mig? Det är min frihet, det är jag som bestämmer.

”Skrämmande att politiker vill begränsa mig”

Faraj började bära slöja för några månader sedan, för att hon anser det viktigt för hennes tro. Varken Shayans mamma eller syster bär slöja, men båda stöttade henne i beslutet. Shayan Faraj tycker det är viktigt att varje person själv väljer hur de vill klä sig.

– Det är skrämmande att politiker vill begränsa mig, och jag tycker att dom bekämpar förtryck med förtryck.

Under stämman fanns det partimedlemmar som var emot att utreda frågan, men Göteborgs moderata kommunalråd Nina Miskovsky tycker det var ett bra beslut.

– Vi får vänta in utredningen och se vad den visar, säger Nina Miskovsky (M), kommunalråd med ansvar för sociala frågor.

Splittrar Alliansen i Göteborg

Miskovsky uppger dock för SVT att frågan om slöjförbud i skolan splittrar partierna i Alliansen i Göteborg.

– Det är många delar i det här. Det är religionsfrihet, barnkonventionen och jämställdhet, så det är viktigt att det belyses.

I framtiden vill Shayan Faraj läsa till jurist och hon tycker att skolan ska vara en fri plats där man hittar sin identitet.

Är det inte bra att skolan är fri från religion?

– Skoltiden har för mig varit en tid då jag hittat min identitet. Och min religion är min identiet. Om någon tar ifrån mig min slöja så tar dom ifrån mig min identitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.