Maria Ejderstedt, verksamhetsansvarig på Sweden sport academy. Foto: Linda Himsel/Himsel Photography/Vegard Grøtt/TT

Badplats stängd efter magsjukeutbrott – flera barn sjuka

Publicerad

Ett idrottsläger i Sandared utanför Borås fick ett jobbigt slut när flera barn blev sjuka.
– Det var 10-15 barn som kräktes eller hade diarré, säger Maria Ejderstedt, verksamhetsansvarig på lägret.
Nu har en badplats stängts som en säkerhetsåtgärd.

Förra veckan samlades cirka 240 ungdomar i Sandared för att spela fotboll, handboll, träna tennis och simma. Men för 10-15 av barnen fick lägret ett abrupt slut när de blev magsjuka på fredagen, vilket också P4 Sjuhärad rapporterat om.

– När vi märkte att det var flera som blev sjuka tog vi till alla de åtgärder som man gör när man upptäcker magsjuka. Sanerade toaletter, var noga med handhygien och informerade alla föräldrar, säger Maria Ejderstedt, verksamhetsansvarig vid arrangören Sweden sports academy, till SVT Nyheter Väst.

Badplatsen stängd

På lördagen, förmiddagen efter utbrottet, stängdes badplatsen på grund av förhöjda halter av E coli-bakterier i vattnet, något som arrangören tror kan ha med utbrottet att göra.

– Ja, vi kan inte hitta nån annan orsak. Så det är vår förklaring som det ser ut nu, säger Maria Ejderstedt.

Förutom Sandareds badplats har även Rydets badplats och scoutstranden i Sandared stängts för bad.

Enligt kommunen är det troligen ett läckande avlopp som ligger bakom höjningen och läckaget har nu åtgärdats. Det är dock oklart om badvattnet kan kopplas ihop med utbrottet.

– Det är så pass låga halter att det är godkänt med anmärkning. Det finns egentligen ingen anledning att stänga men vi gjorde det som en säkerhetsåtgärd för att inte skapa något obehag, säger säger Pernilla Bertilsson, fritidsutvecklare på Borås stad.

”Tur i oturen”

I slutet av veckan väntas svar på nya prover och efter det kommer beslut tas om badplatsen kan öppnas igen.

– Vi uppdaterar kontinuerligt och man kan kolla på Borås stads hemsida för information, säger Pernilla Bertilsson.

Idrottsllägret har arrangerats i Sandared sedan 2004 och med undantag för en del deltagare som valde att åka hem fortsatte lägret med avslutning på lördagen.

– Nu var det bara ett fåtal som blev sjuka som tur var. Det är väldigt tråkigt för dem, men vi hade ändå tur i oturen, säger Maria Ejderstedt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer