Göteborgs universitet har drabbats av ett massivt IT-haveri Foto: TT

Stort IT-haveri på Göteborgs universitet

Uppdaterad
Publicerad

Sedan i fredags har Göteborgs universitet haft stora problem med sin e-post. Tusentals medarbetare kommer inte åt sin mejl, vilket är särskilt bekymmersamt när mycket av verksamheten just nu bedrivs på distans.

På måndagseftermiddagen kunde Sören Ehrnberg, chef för IT-enheten på GU, bekräfta att det varit problem med delar av universitets e-post sedan natten till fredag förra veckan. På universitetets studentportal kan man läsa att man under helgen lyckats återställa mejl-funktionen till ungefär hälften av universitetets nästan 6500 anställda, men att man under måndagen inte kommer att lyckas lösa situationen för de som fortfarande har problem.

– Ett antal av universitetets epostservrar är skadade och nyligen uppmärksammades det att det fanns ett inbyggt fel. I samband med att trycket ökade vid terminsstarten utlöstes den här buggen, meddelar Sören Ehrnberg genom GU:s presstjänst.

Enligt en anställd inom GU som SVT haft kontakt med orsakar problemen ett stort missnöje bland både studenter och anställda. Informationen till de anställda beskrivs som bristfällig och det florerar även rykten om att det ska vara en hackerattack som utförts mot universitet.

Den uppgiften förnekas dock av IT-chefen Sören Ehrnberg.

– Det är ett hårdvarurelaterat problem, vi ser inga tecken på yttre påverkan, menar han.

”Slår ut arbetet nästan helt”

En stor del av universitetets verksamhet bedrivs just nu på distans, och en av de som drabbats av mejlhaveriet är Ingemar Skoog som leder Centrum för åldrande och hälsa på universitetet.

– Det påverkar jobbet jättemycket. Det är viktigt att andra får veta varför de inte får svar från oss som är anställda på universitet, säger Ingemar Skoog till TT.

Problemet väntas fortsätta under stora delar av veckan. Studenternas e-post ska vara oberörd av problemet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.