Till vänster Majorna, till höger Pajala. Foto: TT

Majorna är lika segregerat som Pajala

Publicerad

Trots att det finns fler utlandsfödda i Sverige nu så minskar bostadssegregationen. Men stadsdelar som Majorna-Linné gör att Göteborg får sämre integration. Det visar Hyresgästföreningens nya rapport.

Fler utlandsfödda sprider sig över landet och bostadssegregationen minskar det visar en granskning som Hyresgästföreningen gjort.

– Det förvånade oss faktiskt att det verkar vara en så naturlig och stark drivkraft, säger Love Börjesson som arbetar som senioranalytiker på Hyresgästföreningen och som gjort rapporten.

Göteborg

Annan dagbefolkning än nattbefolkning

Men det finns undantag, stadsdelen Majorna-Linné i Göteborg är ett sådant område med låg mångfald, precis som det liknande området i Stockholm, Södermalm.

– Jag tror att man i de här områdena har en upplevelse av att man har en hög mångfald. Men det beror på att man har en helt annan dagbefolkning mot nattbefolkning. Man handlar sin libanesiska mat eller sushi men sen åker de som har restaurangerna hem till andra områden, säger Love Börjesson.

Skördar frukten av mångfald

Han menar även att det är enkelt att vara positiv till invandring och mångfald i de här områdena då befolkningen där mer skördar frukten av mångfald än bär bördan av den.

– Här byter man tjänster för ett lågt pris och man får ett område som är kulturberikat på dagtid men inte på natten, säger Love Börjesson.

Angered också segregerat

Ett annat område som, även det, fortfarande är segregerat enligt rapporten är Angered, med en hög mångfald. 

– Här bär man istället bördan. Här är resurssvagt och här är konkurrensen om välfärden mycket högre, säger Love Börjesson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Göteborg

Mer i ämnet