Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Malin Kyllesjö, lärare på utbildningen för skogsbrandhundar. Hör i klippet varför hon vill sprida kunskapen i världen. Foto: privat

Så föddes Malins idé med skogsbrandhundar: ”Hela världen efterfrågar hjälp”

Uppdaterad
Publicerad

För fyra år sedan startade Malin Kyllesjö en utbildning för skogsbrandhundar. Nu hör folk från olika delar av världen av sig till henne för att få utbildning av sina hundar.

– Pandemin har satt stopp för resandet tidigare och vi har inte kunnat åka i väg eller ta emot folk för utbildning, men nu är det dags.

Se och hör i klippet hur Malin tänker sprida kunskapen över världen

Allting började med att hon hjälpte till vid en eftersläckning av en skogsbrand för fyra år sedan och då en vän, som var på plats med sin hund, frågade om de inte kunde lära hundarna att göra det jobbet i stället.

– Då sa det klick i mitt huvud och jag tog tag i det direkt, säger Malin Kyllesjö, lärare hundutbildning.

Där och då föddes idén att utbilda skogsbrandhundar till att hitta dolda glödhärdar under marken, som riskerar att flamma upp och skapa nya skogsbränder efter att räddningstjänsten lämnat platsen. Sådant som människor har svårt att upptäcka men som hundar kan klara snabbare med hjälp av sitt goda luktsinne.

Från hela världen

Det har nu gått drygt fyra år sedan den dagen i skogen och utbildningen för skogsbrandhundar drog Malin Kyllesjö från Aneby i gång kort efter det. Hon började med sin egen hund Ripa. Nu finns det tio certifierade skogsbrandhundar i Sverige.

– Vad jag vet så finns det ingen annanstans i världen. Jag får förfrågningar från bland annat Kanada, USA, Australien, Danmark och nu senast från Argentina. Något som P4 Jönköping var först med att rapportera

Enligt henne är det pandemin som hittills satt stopp för att börja hålla utbildningar internationellt.

Målet är att det ska finnas ett utbildat ekipage i varje län. För att veta om en hund passar som skogsbrandhund så görs ett lämplighetstest. Enligt henne så måste det vara arbetsvilliga och uthålliga hundar.

Finns risker

Även hundförarna utbildas, bland annat i hur man ska bete sig vid en skogsbrand och vilka risker det kan innebära även efter branden är släckt. Själva utbildningen tar ungefär ett år men skiljer sig lite beroende på vilka grundkunskaper som hunden har och även på hur gammal den är.

– Lydnaden är jätteviktig eftersom vi ofta jobbar i perioder när man inte får ha hundar lösa. Det har vi dispens för och då garanterar vi att hundarna inte förföljer vilt.

Vorstehn Ripa är Sveriges första certifierade skogsbrandhund. Foto: privat

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.