Foto: SVT/TT

Kris på förskolan – föräldrar uppmanas hålla barnen hemma

Uppdaterad
Publicerad

Föräldrar på en förskola i Göteborg uppmanas hämta sina barn tidigare eller inte lämna sina barn alls – på grund av vikariebrist.

– Man blir ju stressad som förälder, säger Emmelie Hederskog.

När Emmelie skulle lämna sitt barn på förskolan Torpagatan 20 under fredagen satt en lapp uppe som uppmanade föräldrar att inte lämna sina barn alls eller hämta dem tidigare. Detta på grund av att det varit svårt för förskolan att få fram personal. Tidigare har föräldrar även fått sms med samma uppmaning.

– Man blir ju stressad som förälder. Att man hela tiden måste tänka ”jag kanske behöver åka hem idag för att ta hem mitt barn”, säger Emmelie.

Rektorn hoppar in

På förskolan har till och med rektorn Yvonne Börjesson fått hoppa in och jobba.

– Jag har all förståelse och all respekt för att föräldrar kan känna sig stressade av den här lappen. Det var inget lättvindigt beslut att hänga upp en sådan lapp, men det fick jag göra i onsdags utifrån den situationen, säger Yvonne Börjesson, rektor för Torpa område 1 i Härlanda.

Hon menar att det är sjukdom bland personalen under vissa perioder på året som ställer till det.

Svårt med bemanning

I vanliga fall brukar man flytta personal från andra förskolor i området, men även de var drabbade av sjukdom.

– I vissa perioder på året så blir många sjuka samtidigt, och då är det svårt att få bemanningen att räcka till, säger Yvonne Börjesson.

I nuläget köps förskolors vikarietjänster in från respektive stadsdelsförvaltning. Från och med den första oktober ska en ny vikariepool vara igång, som ska vara gemensam för hela Göteborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.