Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kris på förskolan – mamman Emmelie ”Man blir stressad” Foto: SVT/TT

Kris på förskolan – föräldrar uppmanas hålla barnen hemma

Uppdaterad
Publicerad
Föräldrar på en förskola i Göteborg uppmanas hämta sina barn tidigare eller inte lämna sina barn alls – på grund av vikariebrist.
– Man blir ju stressad som förälder, säger Emmelie Hederskog.

När Emmelie skulle lämna sitt barn på förskolan Torpagatan 20 under fredagen satt en lapp uppe som uppmanade föräldrar att inte lämna sina barn alls eller hämta dem tidigare. Detta på grund av att det varit svårt för förskolan att få fram personal. Tidigare har föräldrar även fått sms med samma uppmaning.

– Man blir ju stressad som förälder. Att man hela tiden måste tänka ”jag kanske behöver åka hem idag för att ta hem mitt barn”, säger Emmelie.

Rektorn hoppar in

På förskolan har till och med rektorn Yvonne Börjesson fått hoppa in och jobba.

– Jag har all förståelse och all respekt för att föräldrar kan känna sig stressade av den här lappen. Det var inget lättvindigt beslut att hänga upp en sådan lapp, men det fick jag göra i onsdags utifrån den situationen, säger Yvonne Börjesson, rektor för Torpa område 1 i Härlanda.

Hon menar att det är sjukdom bland personalen under vissa perioder på året som ställer till det.

Svårt med bemanning

I vanliga fall brukar man flytta personal från andra förskolor i området, men även de var drabbade av sjukdom.

– I vissa perioder på året så blir många sjuka samtidigt, och då är det svårt att få bemanningen att räcka till, säger Yvonne Börjesson.

I nuläget köps förskolors vikarietjänster in från respektive stadsdelsförvaltning. Från och med den första oktober ska en ny vikariepool vara igång, som ska vara gemensam för hela Göteborgs stad.

SVT rapporterade · Hur är personalsituationen på er förskola?

Stort tack för ert engagemang i den här chatten, nu stänger vi för denna gången. Förskolan är ett viktigt ämne som vi kommer att fortsätta rapportera om.
09.53
Det är helt okej. Det finns ett par vikarier som tas in vi behov. Så det är skönt. Men någon gång har vi mötts av ett liknande sms när det har varit kräksjuka.
Tack för ditt inlägg! Låter ju ändå okej? Mvh, Shohreh reporter 
10.03
Om en förälder blir mer stressad över att kanske vara tvungen att hämta sitt barn från förskolan än över hur barnens situation i förskolan faktiskt ser ut många dagar så är det ju helt galet.
Ja, alla har ju olika situationer. Förstår hur du tänker, men en tex ensamstående pappa eller mamma med flera barn kan nog lätt bli stressad, tänker jag. Och såklart är det enormt viktigt hur ens barn har det i förskolan. Mvh Shohreh, reporter
10.14
Vikariestopp i Mariestad och Skövde kommun
Hej BB! Vet du varför det ser ut så i Mariestad och Skövde?
Mvh Shohreh, reporter
10.15
Det är ofta brist på personal. De blir tvugna att ha alla barn i ett rum (torg) för att hjälpas åt. Där blir ljudvolymen outhärdlig. Trötta pedagoger som säger upp sig en efter en. Vi ska byta till privat föräldrakooperativ.
Hej Emma!
Låter inte som en bra situation. Var är detta? Känns det bra att byta till privat föräldrakooperativ?
Mvh Shohreh, reporter
10.45
Senaste året har vi fått liknande uppmaningar ett par gånger, att lösa barnomsorg på annat sätt om vi kan. En liten förskola i Marks kommun.
Hej K! Vad tänker du om det?
Vänligen, Shohreh reporter
10.47
Ofta vikariestopp, avdelningar får slåss ihop med många barn som ger väldigt hög ljudnivå och ofta på litet utrymme. Eller som min situation jag och min kollega har 17 barn själva och fick inte vår tredje kollega efter sommarsemestern .. (malmö)
Hej H!
Vad beror vikariestoppet på? Ekonomi? Vad hände med tredje kollegan?
Vänligen, Shohreh reporter
10.51
När min kompis var timvikarie på förskolor i Göteborgs stad för mer än 10 år sen så lämnades hon ofta ensam på eftermiddagarna och fick jobba stängning och visste knappt vad barnen hette än mindre om de hade några sjukdomar eller allergier. Då kunde hon komma till en förskola hon aldrig varit på förut och börja sitt arbetspass klockan 15 för att sen jobba till förskolan stängde och sista timmarna var hon ofta ensam kvar på grund av personalbrist. Hon fick hoppas att hon lämnade ut barnen till rätt person som påstod sig vara förälder. Hon påpekade detta flera gånger till vikariepoolen men fick inget gehör hon skulle jobba där det behövdes folk. Hon har gått vidare för många år sen men man kan ju undra om det ser något bättre ut idag?
Hej Lina! Det låter ju inte alls bra. Jag vikarierade själv på förskolor för över 10 år sedan, men fick inte alls de mandaten, och var aldrig ensam. Det är ju ett enormt ansvar med andras barn. Det är verkligen intressant att höra om det ser likadant ut någonstans, det får vi inte hoppas. Vänligen, Shohreh reporter
10.56
Under förra hösten jobbade jag med 11 olika vikarier mellan oktober-december, jobbigt både för personal och barn. Men vi har ju iaf haft tur som fått vikarier..
Hej Maja! Det låter som en stor personalrullians. Hur ser det ut idag? Vilken kommun är vi i?
Vänligen, Shohreh reporter
11.00
Vi har alltid personalbrist, kommunen sparar in på personal så att vi alltid har låg personaltäthet - samtidigt sätter de sparbeting och säger att vi inte ska ta in vikarier vid sjukdom osv så då går vi ännu mer underbemannade när pedagoger saknas vilket är ofta dels pga alla smittor som går i förskolan men också pga sjukskrivningar ryggvärk stress osv av arbetsmiljön. Men kommunen ser bara kortsiktigt och förstår inte att de kör förskolan i sank när de drar in på personal.
Vi har 16 1-2åringar på 3 pedagoger och är såklart inte tre hela dagen utan enbart mellan 9-14 då även raster tas ut osv. Medan barnen ofta går heldagar alltså är vi ofta 2 personal på full barngrupp. Det är ingen rimlig arbetsmiljö varken för barn eller pedagoger. Men ekonomin och snålhet styr vilka resurser förskolan får tyvärr.
Hej My! Det låter inte som en bra sits ni är i. Vad får dig att orka vidare? Lyssnar cheferna på er? Vad säger föräldrarna?
Vänligen, Shohreh reporter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer