Foto: Izabelle Nordfjell / TT

Mammor hemma mer än dubbelt så mycket som pappor

Publicerad

Hjo är mest jämställt i Västsverige. I alla fall om man tittar på hur kvinnor och män delar på ansvaret för sina barn. Kvinnorna är dock i överväldigande majoritet de som gör det största jobbet för att få livspusslet att gå ihop.

Kvinnorna i Västra Götaland tar ut mer än sju av tio dagar av föräldrapenningen och vård av sjukt barn. Den ojämna fördelningen redovisas av fackförbundet TCO:s Jämställdhetsindex.

Kvinnor i Västra Götaland tog ut 71,9 procent av föräldrapenningen under förra året, motsvarade siffa för männen var 28,1 procent.

Skillnader mellan kommunerna

Det finns dock skillnader mellan kommunerna och här placerar sig Hjo som länets mest jämställda. Här tar 35,2 procent av papporna ut sin föräldraledighet mot 64,8 procent för mammorna. Här tog också männen ett större ansvar under 2016 än vad som var fallet året innan.

Åt helt andra hållet har det gått i Dals Ed. Här har kvinnornas andel ökat från knappt 73 till nästan 80 procent.

”Blir frustrerad”

– Jag blir frustrerad över att det går så långsamt i ett av världens mest jämställda länder, säger Eva Nordmark, TCO:s ordförande.

Den snedvridna fördelningen anses gå ut över kvinnornas möjligheter på arbetsmarknaden. De med tjänstemannayrken tvingas gå ner på deltid.

– Om det fortsätter i den här takten dröjer det 20 år innan uttaget av föräldrapenning och vabb-dagar kan sägas vara relativt jämställt, säger Eva Nordmark.

Jämställdhetsindex

  • Ju närmare ett värde ligger 100, desto närmare är det att kvinnor tar ut all ledighet för omvårdnad av barn. Ett index på 50 visar på ett helt jämställt uttag.
  • Västra Götalands snitt är 71,9 att jämföra med rikets 71,8.
  • Förutom Hjo hamnar bland andra Öckerö, Lerum och Partille under snittet för länet
  • Dals Ed hamnar tillsammans med bl.a Strömstad, Gullspång och Färgelanda över snittet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.