Foto: SVT

Man anhållen för beskjutning av buss i Töreboda

Uppdaterad
Publicerad

En man anhölls på torsdagen med anledning av skotten mot en buss i närheten av Töreboda under natten till söndag. I bussen satt en riksdagsledamot för Sverigedemokraterna.

Brottsrubriceringen är grovt olaga hot.

– Vi har vidtagit ett stort antal utredningsåtgärder från söndag morgon när det här kom in. Vi är glada för det här anhållandet, säger Helena Trolläng, chef för regionala utredningsenheten hos polisen region Väst.

Polisen har hållit ett antal förhör och gjort en teknisk undersökning av bussen.

Finns det politiska motiv?

– Det finns såvitt jag vet inget som tydligt styrker det annat än hennes befattning som riksdagsledamot men det finns inget som heller visar på andra hållet. Vi håller det helt öppet men ärendet ligger kvar hos demokrati- och hatbrottsgruppen hos oss.

Förundersökningen leds av åklagarmyndigheten i Skövde och Säkerhetspolisen är inte involverad i utredningen uppger polisen.

Hur prioriterat är det här?

– Med tanke på att det är en nationell politiker så är det klart att vi ser allvarligt på det, det är klart att misstänkta hatbrott försöker vi hantera med en viss skyndsamhet.

Polisen går i nuläget inte in på detaljer kring hur själva händelsförloppet ska ha gått till. Häktningsförhandlingar finns ännu inga beslut om.

Det var riksdagsledamoten Sara-Lena Bjälkö (SD) som satt på bussen när den besköts.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer