Provrättaren misstänkte att en man hade en otillåten utrustning med sig in i provsalen, en öronsnäcka. Foto: TT

Fuskade vid teoriprov för körkort – använde öronsnäcka: ”Händer emellanåt”

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen upptäcktes en man använda en öronsnäcka när han gjorde teoriprovet för körkortet i Lidköping. När provrättaren upptäckte händelsen konfronterade hon mannen som i sin tur lämnade lokalen.

– Det händer emellanåt att kunder använder fusklappar, teknisk utrustning eller filmar provet, säger Annelie Alin, enhetschef på förarprov i Skövde.

Det var på torsdagen under ett teoriprov för körkort i Lidköping som provrättaren märkte att något inte stod rätt till. Provrättaren misstänkte att en man hade en otillåten utrustning med sig in i lokalen, en öronsnäcka. Detta var Nya Lidköpings-tidningen först med att berätta.

– Vi övervakar proven noga och det var då provrättaren upptäckte detta, när hon konfronterade mannen så lämnade han provsalen, säger Annelie Alin.

”Händer emellanåt”

Enligt enhetschefen förekommer det att kunder tar med sig fusklappar, teknisk utrustning eller kamera in till provsalen.

– Vi utvecklar hela tiden nya metoder för att hindra detta. Nu har vi nedsänkta skärmar för att det inte ska vara lika lätt att filma provet, säger Annelie Alin.

Hon berättar att ärendet är överlämnat till polisen.

– Vi uppmanar våra kunder att komma förberedda och de får även intyga på heder och samvete att genomföra provet utan otillåtna hjälpmedel men vi kan inte förutsätta att kunder som gör många prov fuskar, säger hon.

Polisen: Vi vet vem det är

Systemet för kunskapsprovet är byggt för att hindra fusk. Annelie Alin berättar att systemet genererar många olika provversioner.

– Du kan få upp till 12 olika versioner av kunskapsprovet innan du får samma frågor, säger hon.

Mannen hade hunnit lämna platsen när polisen anlände till Trafikverkets lokal i Lidköping men till NLT säger stationsbefäl vid Lidköpingspolisen, Lars Wallin, att polisen vet vem mannen är.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.