• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: SVT

Man åtalad för över 60 sexbrott mot barn på internet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 20-årsåldern misstänks för att ha begått sexbrott mot 63 barn, nästan alla via internet. Åtal väcktes på onsdagen mot mannen som är hemmahörande i Borås.

Brotten har främst ägt rum under 2017 och brottsrubriceringarna är bland annat våldtäkt mot barn, sexuellt övergrepp mot barn, grovt utnyttjande av barn för sexuell posering, köp av sexuell handling av barn och barnpornografibrott, det skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.

Runt om i Sverige

De drabbade flickorna ska finnas över hela landet. Den åtalade mannen misstänks för att ha haft kontakt via sociala medier, som Snapchat, med unga flickor främst i åldrarna 12–14 år. Mannen ska ha förmått flickor att visa sig nakna i webbkamera/mobilkamera eller att spela in filmer där de onanerat som de sedan skickat till honom, det menar Åklagarmyndigheten.

– Många har så klart påverkats mycket och mår väldigt dåligt, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

Hotade flickorna

I många av fallen misstänks han ha hotat med att sprida de bilder han fått på internet om inte flickorna gjorde som han ville. Efter ett antal polisanmälningar inkommit om sexualbrott mot barn på internet genomfördes en husrannsakan i december 2017.

Vid husrannsakan togs bland annat ett antal mobiltelefoner i beslag vilka innehöll bilder och chattrafik. Målsägandena har sedan kunnat identifieras genom detta material och med hjälp av material som erhållits genom utländska myndigheter.

– Vi bedömer bevisläget som gott, säger kammaråklagare Andreas Ekengren.

Nekar till brott

Den misstänkte mannens advokat kommenterar inte detaljer i åtalet men säger att hans klient anser sig oskyldig till anklagelserna.

– Han förnekar brott, säger mannens advokat Barney Fyman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.