Starta klippet för att höra Karl Melin, presschef vid Säkerhetspolisen, kommentera ärendet med den man som gripits misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse. Foto: Säpo/SVT

Man begärs häktad för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse

Uppdaterad
Publicerad

En man i 25-årsåldern från Västra Götaland misstänks för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse vid Skaraborgs tingsrätt. Under fredagen begärdes han häktad. Den misstänkte har av polis kopplats till den nazistiska organisationen NMR.

– Det har gjorts en hel del beslag, säger Karl Melin, presschef på Säkerhetspolisen.

Mannen är på sannolika skäl misstänkt för förberedelse till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott. Brottsmisstankarna gäller perioden augusti 2020 – november 2021 i Falköping.

Mannen greps under torsdagen efter att ha varit anhållen i sin frånvaro. I samband med gripandet genomfördes husrannsakan och omfattande beslag gjordes.

Säpo inkopplad

Säkerhetspolisen har under en tid arbetat med underrättelser i ärendet som misstänks ha kopplingar till våldsbejakande högerextremism.

Häktningsförhandlingar kommer att hållas vid tingsrätten under lördagen.

Dömd för misshandel

Mannen är tidigare dömd för misshandel. Påföljden blev villkorlig dom och dagsböter. Han har också fått avslag på en ansökan om vapenlicens.

Polismyndigheten motiverade beslutet med att det framkommit att mannen har kopplingar till Nordiska motståndsrörelsens (NMR).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.