Mannen köpte den konserverade spottkobran i Kambodja. Foto: Privat

12 000 kronor i böter för konserverad spottkobra i bagaget

Uppdaterad
Publicerad

En man i Västsverige tog med sig en glasburk innehållande en konserverad thailändsk spottkobra hem från utlandsresan. Men efter att tullen på Landvetter hittat djuret i bagaget ska nu mannen betala 30 dagsböter om totalt 12 000 kronor.

– Jag tänkte inte på att kunde vara olagligt, de sålde den ju öppet, berättar mannen för SVT Nyheter Väst.

Mannen som är i 25-årsåldern hade just anlänt från en resa i Kambodja när tullen sökte igenom hans resväska på Landvetter. I den hittade de en konserverad thailändsk spottkobra, en införsel som han inte hade anmält till tullbehandling, något som måste göras.

”Ormen kostade 40 kronor”

Mannen ska nu betala 30 dagsböter om totalt 12 000 kronor för grov oaktsamhet vid olovlig införsel, enligt ett utfärdat strafföreläggande från Åklagarmyndigheten.

– Ja, det blev ju rätt dryga böter med tanke på att ormen kostade ungefär 40 kronor, säger han.

Mannen berättar att han under sin resa var på en marknad där de sålde ormar i whiskeyflaskor helt öppet och inte alls tänkte på att det kunde vara olagligt att ta med sig hem.

– Jag tänkte inte på att det kunde vara olagligt, och det hade ju varit lite fräckt att ha en sådan hemma. Men sedan när jag blev stannad på Landvetter så berättade de att de var tvungna att ta den konserverade ormen i beslag för undersökning, säger han.

Efter beslaget gjordes en bedömning av Göteborgs naturhistoriska museum och där kunde man konstatera att det rörde sig om en thailändsk spottkobra, Naja Siemesis.

Sårbar art

Efter en månad kallades mannen in till förhör igen där han fick veta att det var thailändsk spottkobra och att arten enligt internationella naturvårdsunionen klassas som en sårbar art.

– Jag visste inte ens att den var på riktigt, men ja, det var nog inte så smart gjort, säger han.

Samlar du på djur?

– Nej nej, det var bara en grej jag köpte på min resa, men det lär ju aldrig hända igen, säger han.

Fakta om införsel av utrotningshotade djur

• Det finns olika restriktioner som förbud och krav på tillstånd eller intyg för att föra utrotningshotade djur och växter över Sveriges gränser. Den som bryter mot reglerna kan dömas till böter eller fängelse.

• Många djur och växter hotas av utrotning. För att skydda de hotade arterna och garantera den biologiska mångfalden har världens länder kommit överens om att begränsa handeln. Överenskommelsen kallas Cites och är en internationell konvention om handel med utrotningshotade djur och växter.

• Sverige och EU har egna regler som är ännu strängare än Cites-konventionen. Straffet för den som bryter mot Sveriges och EU:s regler är böter eller fängelse.

Källa: Jordbruksverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.