Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Döms för vållande till annans död

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom domen mot en man i 70-årsåldern som körde ihjäl en brandman på E6 i våras. Mannen är skyldig till vållande till annans död och vårdslöshet i trafik.

Det var i slutet av april som räddningstjänsten hade spärrat av en olycksplats på E6 vid Saltkällan i Munkedal. Trots avspärrningar och begränsad framkomlighet körde en bilist i hög fart rätt in i olycksplatsen, krockade med fyra fordon – och körde på en brandman som dog.

Händelsen fick mycket stor uppmärksamhet och skapade debatt om räddningspersonalens arbetsmiljö.

Brandman påkörd

Den vårdslöse föraren var en man i 70-årsåldern som i polisförhör har hävdat att det var något fel på bromsarna i bilen han körde.

I dag kom domen. Mannen döms till villkorlig dom för vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Straffet blir 80 dagsböter a 140 kronor.

”Ligger inom praxis”

Åklagaren är nöjd.

– Domen kan kanske verka mild men den ligger helt inom praxis. Det är de straffsatser vi har för det här brottet för en tidigare ostraffad person, säger kammaråklagare Gisela Sjövall.

Åklagaren tänker med andra ord inte överklaga.

– Ett fängelsestraff hade varit aktuellt först om det handlat om ett grovt vållande till annans död, säger hon.

Även målsägarbiträdet Per-Åke Kvarström som företrätt de anhöriga till omkomne brandmannen är tillfreds med domen.

– Det viktiga var att domstolen dömde för vårdslöshet i trafik och vållande till annans död. Sen är straffet det förväntade, säger han.

– Men värsta straffet är varken villkorlig dom eller böter utan att han för resten av livet får leva med att ha kört ihjäl en annan person.

Våldsam krasch

I domen beskrivs olycksförloppet. Räddningsstyrkan på platsen hade precis öppnat ena körfältet efter räddningsarbetet med den ursprungliga olyckan. Den nu avlidne brandmannen gick mellan två brandbilar och visade trafikanter att det var ok att köra i ena filen.

Då kom den nu dömde mannen i hög fart i den avstängda filen och brakade in i en brandbil, därefter in i en personbil och sedan rätt på den nu omkomne.

Han krockade därefter med ytterligare ett fordon på platsen. Han har hela tiden nekat till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brandman påkörd

Mer i ämnet