Man skar halsen av sin hund – döms till dagsmöter Foto: TT

Man skar halsen av hund – döms till dagsböter

Publicerad

En man skar halsen av sin hund och lät den förblöda i en lägenhet i Borås. Mannen själv uppger att han dödat hunden på ett smärtfritt sätt men Borås tingsrätt anser att att mannen låtit hunden lida både psykiskt och fysiskt och dömer honom för djurplågeri.

Det var i mars som en hund hittades med skärskador i halsen i en lägenhet i Borås, vilket Borås tidning var först med att uppmärksamma. Det visade sig att den man som befann sig i lägenheten hade skurit halsen av sin hund och låtit den förblöda.

Enligt polisen fanns det blodspår på flera ställen i lägenheten, bland annat för att mannen hade burit in hunden i ett annat rum.

– Oftast så sker djurplågeri på sommaren när ägaren har lämnat hunden i bilen. Det här är ett ärende som är väldigt ovanligt för vår del. Är det en hund man vill bli av med så går man till veterinär och gör det. Det här är fruktansvärt, säger Hans Lippens, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Döms för djurplågeri

Mannen erkände i rätten att han dödat hunden på ett smärtfritt sätt, eftersom hunden inte hade gnytt eller skällt. Han menade också på att hunden varken led fysiskt eller psykiskt.

”Han gjorde bedömningen att det var ett smärtfritt förfarande, eftersom medvetandet hos hunden sjunker relativt snabbt vid ett sådant förfarande”, står det i domen.

Borås tingsrätt anser dock att mannen låtit hunden lida både psykiskt och fysiskt och dömer mannen till 80 dagsböter för djurplågeri. Enligt en veterinär som undersökt hunden har den lidit i åtminstone en minut.

Mannen förekommer inte sedan tidigare i belastningsregistret.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer