Bild från rättegången där mannen dömdes till fängelse efter att ha rövat bort en nioårig flicka i Göteborg 2012. Foto: TT

Kidnappade 9-årig flicka 2012 – åtalas nu för barnvåldtäkt

Publicerad

2012 kidnappade mannen en nioårig flicka när hon var på väg till Skårskolan i Örgryte i Göteborg. Nu åtalas samma man för att ha våldtagit en 13-årig flicka från Tyskland som han själv först åkt och hämtat till Sverige.

Åtalet gäller bland annat två misstänkta fall av våldtäkt mot barn mot en 13-årig flicka från Tyskland. De ska ha ägt rum i en lägenhet i Göteborgsområdet i april i år.

Enligt åtalet, som tidningen GT var först med att rapportera om, ska mannen ha åkt till Tyskland, tagit med sig flickan och flugit henne till Sverige utan föräldrarnas vetskap.

Sedan flickans föräldrar anmält försvinnandet fann tysk polis spår i hennes dator som ledde till att svensk polis kunde gripa mannen.

Oense om rubricering

Förutom två fall av våldtäkt åtalas mannen även för egenmäktighet med barn, misshandel och barnpornografibrott. Till GT säger advokat Lars-Göran Fredrikson:

– I sak erkänner han, men det är rubriceringen vi är oense om med åklagaren. Det skulle kunna vara att rubricera som sexuellt utnyttjande av barn.

Kammaråklagare Mats Ihlbom tror på en fällande dom.

– Det är jag övertygad om, annars hade jag inte väckt åtal. Rättegången startar förhoppningsvis nästa vecka. Staffpåföljden avvaktar jag med tills rättegången, säger Mats Ihlblom.

Tidigare dömd för kidnappning

Mannen är tidigare dömd för att ha kidnappat en då 9-årig flicka i Göteborg 2012. Han höll då flickan inspärrad i en källarlägenhet men anklagades inte för att ha gjort några närmanden. Han dömdes till fängelse i tre år och sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer