En porträttbild på Manal Hamo som står utomhus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Alla pratar jättedålig svenska”. Manal Hamo är en av de föräldrarna som inte vill ha sina barn i förskolan – då hon tycker att personalen har för dåliga kunskaper i svenska. Foto: Liubov Nenasheva/SVT

Manal vill inte lämna sina barn på förskolan i Göteborg: Personalen pratar jättedålig svenska

Uppdaterad
Publicerad

Ett av förskolans viktigaste uppdrag är att lära barn svenska. Nu måste kommunen enligt en ny lag uppmuntra nyanlända föräldrar att sätta sina barn i förskola. Men trots kraven så finns det pedagoger på Göteborgs förskolor som inte pratar svenska – något som gör att fyrabarnsmamman Manal Hamo håller sina barn hemma.

På Hisingen i Göteborg finns det 271 barn mellan 3 och 5 år som inte går i förskolan. En av de som inte har sina barn i förskolan är Manal Hamo, som jobbade som lärare i sitt hemland Syrien. Hon har provat att lämna sin 5-åriga dotter på förskolan men enligt henne är det pedagogiska arbetet där under all kritik.

– Jag är inte nöjd med förskolor som vi har runt oss. De har inte lärare som pratar ren svenska, alla pratar jättedålig svenska, säger Manal Hamo som bor i Biskopsgården i Göteborg.

Förskolan ska enligt läroplanen lägga stor vikt vid att stimulera barns språkutveckling i svenska. Den första juli infördes en ny lag som riktar sig till nyanlända familjer som har bott i Sverige mindre än 5 år. Barn från dessa familjer får automatiskt en gratis 15-timmars plats i förskolan. Och syftet är just att gynna barnens språkutveckling. Föräldrarna kan tacka nej och i Biskopsgården har många gjort det.

Färre legitimerade förskolelärare

Förskoleförvaltningen tar till sig kritiken. Det finns personal på förskolor i Biskopsgården som inte pratar svenska alls. Nu satsar kommunen på undervisning i svenska för barnskötare.

– Svenska finns med som ett rekryteringskrav sedan ett par år tillbaka. Det har inte funnits tidigare när det har varit ont om personal, säger Annika Samuelsson Lovén, utbildningschef område Hisingen

Antal legitimerade förskollärare i Biskopsgården är 27 procent vilket är 10 procentenheter lägre än i övriga Göteborg.

Starta klippet ovan och hör mammans kritik och förvaltningens svar.

Så många barn mellan 3 och 5 år inte går i förskolan på Hisingen i Göteborg:

Biskopsgården – 124 barn

Backa – 26 barn

Kyrkbyn-Rambergsstaden – 23 barn

Kvillebäcken – 22 barn

Norra Älvstranden – 10 barn

Kärra-Rödbo – 9 barn

Kärrdalen-Slättadamm – 9 barn

Björlanda – 7 barn

Tuve-Säve – 6 barn

Södra Torslanda – 5 barn

Totalt: 271 barn

Källan: befolkningsdata från Kommuninvånarregistret, Stadsledningskontoret och Förskoleförvaltningen, Göteborgs stad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.