Senast hände det i Sisjön i Mölndal vid Göteborg i oktober förra året. Efter grundutbildning i varmare vatten skulle två elever lära sig att dyka med torrdräkt i kallare och grumligare vatten.
På plats fanns en instruktör i vattnet och en assistent på land – ändå kunde den ena av eleverna försvinna och drunkna i vattnet. Han lyckades aldrig lossa och kasta sitt viktbälte. Några linor mellan dykarna användes aldrig. Polisen utreder nu olyckan.
– På 1980- och 90-talen hade vi inga olyckor i samband med dykutbildningar, säger Owe Magnusson vid sjöpolisen i Västra Götaland.
En per år i snitt
Svenska Sportdykarförbundets sammanställning visar att det sedan sekelskiftet omkommit i snitt en elev per år vid apparatutbildning för fritidsdykning – totalt 11 dödsfall.
– Det är väldigt anmärkningsvärt, säger Håkan Karlsson förbundssäkerhetsombud vid Svenska Sportdykarförbundet. När man utbildar sig lägger man sitt liv i instruktörens händer. Då får det inte hända någon dödsolycka eller olycka överhuvudtaget.
– Att det kan hända beror på bristfällig riskbedömning och bristfällig kontroll på eleverna, säger Owe Magnusson vid sjöpolisen i Västra Götaland som har utrett många dykolyckor. Sambandet brister i dyket under vattnet. Instruktören ska inte förlora kontakten med sin elev. Gör man det ska eleven veta vad den ska göra – gå upp till ytan.
Konsumentverket har uppmärksammat problemen. 2007 började man göra kontroller av företag inom branschen.
– De hade aldrig haft någon tillsyn innan, säger Maria Lindstedt på Konsumentverket. De kände inte till att Konsumentverket var tillsynsmyndighet. Det var inte speciellt känt att det fanns en lagstiftning som ställer krav på att den tjänst de erbjuder ska vara säker.
Kostnadsfråga
Konsumentverket ville ha en branschöverenskommelse – med hårdare svenska regler om mindre grupper och säkrare dyk. Bara den ideella organsationen Svenska Sportdykarförbundet skrev på – branchen ville inte.
– Det är nog en kostnadsfråga eftersom det är kommersiella aktörer. De vill tjäna pengar på utbildning, säger Håkan Karlsson vid Svenska Sportdykarförbundet.