Åtta av tio svenskar drabbas någon gång av smärta i ländryggen. För att avgöra varifrån smärtan kommer används i bland en metod som kallas diskografi. Nu varnar forskare på Sahlgrenska akademin för att patienter kan feldiagnostiseras när de undersöks med metoden.
– Man bör inte använda metoden längre. Den är inte tillförlitlig, säger doktoranden Hanna Hebelka Bolminger.
Smärtan svår att spåra
Diskografi är en smärtsam undersökningsmetod som ibland används när det är svårt att avgöra varifrån smärtan kommer. Metoden går ut på att kontrastvätska sprutas in i en disk som då sväller. När smärtan ökar tolkar man det som att smärtan kommer från den disken. men enligt Hebelka Bolminger är så inte fallet. När vätskan sprutas in i disken ökar trycket även på omkringliggande diskar vilket gör att patienten kan tro att smärtan kommer från en annan disk än den som testas.
Diskografi har länge varit omdiskuterat och har flera läkare i Sverige har slutat att använda metoden. Men enligt Hanna Hebelka Bolminger är metoden fortfarande vanlig internationellt, framför allt i USA.
– Nu har studien visat att metoden inte fungerar så då hoppas jag att de läkare som fortfarande gör diskografier slutar med det och att forskningen istället fokuserar på att komma fram med en ny metod, säger Hanna Hebelka Bolminger.