När vattnet har släppts på igen ska du alltid spola ur kranen tills vattnet är kallt och klart, innan du dricker det eller använder det i matlagning. Foto: TT

Tusentals blev utan vatten efter stor läcka i Kålltorp

Uppdaterad
Publicerad

4 500 hushåll var utan vatten under tisdagsnatten efter en läcka i Kålltorp i östra delarna av Göteborg. Under morgonen släpptes vattnet på igen.

Strax efter klockan ett på natten upptäcktes en läcka i en stor ledning i närheten av Kärralundsgatan i Kålltorp. Arbetet med att åtgärda läckan har skett i etapper, och sammanlagt har 4 500 hushåll varit utan vatten under tisdagsnatten och morgonen.

– Det är ett gammalt rör i gjutjärn från 1939. Det är kylan som har ställt till det här, säger Joakim Malmström som är tjänsteman i beredskap på Kretslopp och vatten på Göteborgs Stad.

Vid halv åtta på tisdagsmorgonen meddelade Kretslopp och vatten att vattnet släppts på igen efter den akuta avstängningen.

Spola ur kranen

I samband med vattenläckan har det kommit in mycket luft i systemen, vilket gör att det dröjer för vattnet att komma igång även efter att det satts på.
När vattnet har släppts på igen efter en avstängning ska du alltid spola ur kranen tills vattnet är kallt och klart, innan du dricker det eller använder det i matlagning.

För de som inte kan vänta på att vattnet kommer igång meddelar Göteborgs Stad att dricksvatten finns att hämta vid Stenströmsgatan 1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.