Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Anita Bergstedt, chef för viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götaland, tror hundar utgör ett större hot för tamboskap än rovdjur. Foto: Lars Wiklund/SVT

Länsstyrelsen om hundar som dödar får: ”Många vet inte vad hunden gör”

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ingen statistik på hur många tamdjur som hundar attackerar. Detta trots att viltenheten på länsstyrelsen, Lammproducenterna och även Svenska Jägareförbundet tror att hundar är ett större hot mot tamboskap än rovdjur.

Viltenheten på länsstyrelsen sammanställer hur många tamdjur som angrips av rovdjur så att staten kan betala ut kompensation till ägaren. Däremot har de ingen statistik på hur ofta hundar attackerar tamdjur.

– Det är inte vårt uppdrag, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på länsstyrelsen Västra Götaland.

I stället blir hundattacker ett civilrättslig ärende och ägaren skall polisanmäla attacken, men inte heller polisen har någon statistik då de inte har någon kod för det i sitt system. Och så där fortsätter det.

Hundar kan vara farligare än rovdjur

Varken Viltskadecenter på Sveriges Lantbruksuniversitet, som sammanställer all rovdjursstatistik, eller Lammproducenterna har några siffror på detta.

För fårägaren kan det vara att hundar är farligare än rovdjur?

– Så kan det vara, säger Anita Bergstedt.

Och länsstyrelsen är inte ensam om denna tanke. SLU, polisen, Lammproducenterna och även Svenska Jägareförbundet tror att hundar är ett större hot än rovdjur för tamboskap när SVT ställer frågan.

Hundar har ett jaktbeteende

En självklar anledning till detta är såklart att det finns väldigt många fler hundar i Sverige än rovdjur och att hundar har ett jaktbeteende.

– Skall hundar vara lösa så skall de vara under kontroll. Många vet nog inte vad hunden gör när den tar en tur och kommer tillbaka. Den kan nog ha ätit både rådjur och harar och kanske grannens får också utan att man tänker tanken, säger Anita Bergstedt, chef för viltenheten på länsstyrelsen Västra Götaland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.