• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergvik i Söderhamns kommun, Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i ett radhus. Räddningsledaren uppmanar människor och trafik i området att hålla sig borta. Information om händelsen kan fås på restaurangen vid Bergviks IP. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

30 procent fler är antagna till Högskolan i Västs distansutbildningar till hösten. Foto: creative commons/Högskolan i Väst

Distansstudier på modet – 30 procent fler antagna till Högskolan i Väst

Uppdaterad
Publicerad

Det är fortsatt högt intresse för att läsa på universitet och högskola. Under fredagen kom antagningsbeskedet för många som sökt en högre utbildning, och antalet antagna har ökat i hela landet. Högskolan i Väst redovisar en ökning med 30 procent antagna till sina distansutbildningar.

– Vi antar så många vi bara kan, skriver Jan Theliander, prorektor på Högskolan Väst i ett pressmeddelande.

Under coronapandemin ökade söktrycket på landets universitet och högskolor. Framförallt har intresset för att läsa på distans ökat i flera åldersgrupper, framförallt för de som är 35 år och äldre.

Enligt siffror från universitets- och högskolerådet, UHR, har 47 329 i åldersgruppen antagits till distansutbildning. Det är en ökning med 13,6 procent jämfört med hösten 2020.

Ökat antal utbildningsplatser

Höstens distansutbildningar har fått över 204 000 behöriga sökande, vilket är en ökning med nästan procent jämfört med första urvalet hösten 2020. Och utbudet av distansutbildningar har också ökat med 14 procent jämfört med förra året.

På Högskolan i Väst har de flesta av de som antas till hösten har sökt fristående kurser, och många av de som sökt har tidigare studerat vid högskola och nu återkommer.

Den som är antagen har fram till den 23e juli på sig att svara ja eller nej på antagningsbeskedet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.