I klippet ovan berättar familjen mer om den årliga traditionen att titta på trandansen. Foto: SVT

Stor turisthelg när många vill se årets trandans vid Hornborgasjön

Uppdaterad
Publicerad

Påskhelgen är alltid en stor turisthelg vid Hornborgasjön. Många rullar in med husbil för att få se dansen, men familjen Häggdahl från Strömstad tar med sig tältet – för femte året.

– Vi har gjort detta alla år som vi varit tillsammans. Det är ett vårtecken för oss att åka hit, säger Jonas Häggdahl.

Under påskafton räknades 15700 tranor in vid Hornborgasjön. Det är en bit kvar till tidigare rekord på över 23000, men det verkar inte turisterna bry sig om. Många har denna helg sökt sig till utsiktsplatserna för att få se fåglarna dansa. Trots att det bara är tranorna som får dansa i år. Men varför just Hornborgasjön?

– Om du pratar om tranorna så handlar det om att det är ett lagom avstånd från Rügen på sin väg mot sina häckningsplatser. Då passar detta alldeles utmärkt. Här serveras god mat, numera i form av korn, säger Klara Börjesson Ahlqvist som är turistchef i Falköpings kommun.

Planerar att komma tillbaka

Familjen Häggdahl från Strömstad planerar att komma tillbaka fler år med tältet till Hornborgasjön.

– Vi brukar följa tranräkningen så att vi passar in en dag med bra väder och ganska mycket tranor, säger Jonas Häggdahl och klappar treåriga dottern Iris som också sovit gott i tältet.

I klippet ovan berättar familjen mer om den årliga traditionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.