Mängder av makrill på västkusten

Uppdaterad
Publicerad

Det finns dubbelt så mycket makrill i Nordostatlanten än tidigare beräknat. Nu lyfter WWF varningen och ger grönt och gult ljus för fiske på västkusten.

Det var så sent som för mindre än en månad sedan som Internationella havsforskningsrådet, ICES, gick ut med sina rekommendationer angående fiske av olika fiskarter.

Makrillen klassades som rödlistad då man beräknade att det fanns runt 2,35 miljoner ton makrill i Nordostatlanten. Men det var siffror från 2018 och på Norges begäran gjorde ICES en ny beräkning. Den visade att det i år finns nästan dubbelt så mycket, 4,2 miljoner ton.

”Självklart positiva”

Därför ändras nu rekommendationerna.

Makrill fiskad med handlina är kvar på grönt ljus, alltså fritt fram för alla hobbyfiskare. Garnfiske går från rött till gult ljus. Nu är ingen fiskemetod av makrill kvar på röd varning.

– Vi är självklart positiva till att makrillbeståndet är i mycket bättre skick än vad forskarna tidigare sagt, säger Karin Glaumann, fiskexpert på WWF och ansvarig för Fiskguiden i ett pressmeddelande.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer