Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Många bilar fastnade när vägar blev översvämmade i Bohuslän. Men främst fick räddningstjänsten åka ut till privatbostäder där vatten forsat in i källare i natt. Foto: Robert Betzehag/Rescue Photo

Mängder av översvämningar i Bohuslän i natt

Uppdaterad
Publicerad

SMHI varnade under torsdagen för stora regnmängder i Bohuslän – och fick rätt. Under hela natten mot fredagen har räddningstjänsten fått åka från den ena adressen till den andra där vattnet strömmat in i källare.

Se SVT:s direktsändning om översvämningsläget här

SOS Alarm skickade ut det ena larmmeddelandet efter det andra under natten. De flesta hade samma rubrik: ”Vattenskada i byggnad”. Nästan alla rörde samma område i Bohuslän. Också vägar har svämmat över på många håll och bilar har fastnat i vattenmassorna.

– Vi har haft häcken full sedan klockan ett i natt, berättar Mikael Svantesson, räddningschef i beredskap på räddningstjänsten Mitt Bohuslän på fredagsmorgonen.

Inte slut än

Och än är det inte slut.

– Nej, vi får fortfarande in larm. Och då pratar jag bara om vårt område som är Lysekil, Orust och Uddevalla. De norra bohuslänska kommunerna har säkerligen haft lika mycket, fortsätter han.

Mitt Bohuslän har fått in ett femtiotal larm.

– Det har mest rört sig om vatten i källare i privathus. Det har varit ett svårt väderläge. Vi har inte kunnat pumpa överallt, utan ägarna får också ta sitt ansvar, säger Mikael Svantesson.

– Men vi har varit ute och inspekterat och gjort bedömningar och funnits med som trygghet. Och på vissa ställen, där vi ansett det nödvändigt, har vi lämnat pumpar och även själva pumpat. Så det har varit lite olika på olika ställen.

Sällsynt händelse

Enligt Mikael Svantesson sker något liknande kanske bara en gång per år. Ingen människa ska ha skadats vid översvämningarna.

– Egendom har skadats men vilken nivå det handlar om där har jag ingen koll på. Restvärdesledarna och försäkringsbolagen jobbar vidare med det, säger Mikael Svantesson.

Trafikanter drabbas

Ovädret ställer till det i trafiken. Peter Johnsson, presskommunikatör på Trafikverket, berättar om stora störningar på vägarna.

– Framför allt de mindre vägarna. Det är ett 15-20-tal vägar där det är rejäla problem, säger Peter Johnsson i SVT:s direktsändning.

Skyfallet – och problemen som medföljer – beskrivs som ”väldigt lokala”.

– Det är koncentrerar till Bohuslän men även inom Bohuslän är det väldigt lokalt och på vissa ställen har det blivit jättestora regnmängder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer