Försvarsmakten satsar nu 200 miljoner kronor på att rusta upp GKN Aerospaces provmotoranläggning i Trollhättan. Foto: TT/GKN

Försvaret säkrar stridsflygsmotorer – satsar 200 miljoner på GKN i Trollhättan

Uppdaterad
Publicerad

Försvarsmakten satsar nu 200 miljoner kronor på att rusta upp GKN Aerospaces provmotoranläggning i Trollhättan. En nödvändighet för att säkra fortsatt utveckling och underhåll av Gripen-motorerna, enligt bolagets chef för militär- och rymdverksamhet Stefan Oscarsson.

Med 200 miljoner från Försvarsmakten ska Trollhättanbolaget GKN Aerospace rusta upp sin anläggning för tester av stridsflygmotorerna RM12 och RM16 till JAS 39 Gripen. Bygget, som förväntas stå färdigt under nästa år, är avgörande för att trygga bolagets marknadsposition, enligt chefen för militär- och rymdverksamhet Stefan Oscarsson.

– Det handlar både om att renovera befintlig anläggning och utveckla vår kapacitet för att långsiktigt säkra vår roll som partner till Försvarsmakten, säger han till SVT.

Ett högt utloppstorn kommer bli synligt för Trollhätteborna när bygget står klart. Därtill förväntar sig Stefan Oscarsson en ökad efterfrågan för bolagets lokala underleverantörer, utan att kunna gå in mer i detalj kring projektets utformning.

– Investeringen kommer ge stora möjligheter för flera av våra entreprenörer, säger han.

I klippet nedan: 37 år sedan sist – nu är nya ”Gripen-motorn” på plats

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur den nya provriggen ser ut – och hur det såg ut när den senaste invigdes, för 37 år sedan. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.