Mäns medelvikt har ökat med sex kilo

Uppdaterad
Publicerad

Sedan 1980-talets början har medelkroppsvikten bland män ökat med sex kilo. Bland kvinnor är ökningen fyra kilo. Samtidigt har medellängden ökat med två centimeter bland män och en centimeter bland kvinnor.

Det är Statistiska centralbyrån som frågat 7 500 personer i åldern 16 år och uppåt och jämfört med siffror från början av 1980-talet.

Medelkroppsvikten för män är idag 81,9 kilo, en ökning med närmare sex kilo. För kvinnor är medelkroppsvikten 66,7 kilo, fyra kilo mer än 1980. Huvuddelen av viktökningen inträffade under 1990-talet.

Vikten har ökat i samtliga åldersgrupper, men ökningen är störst i åldersgrupperna 25-43 år och 35-44 år.

Också medellängden har ökat sen 1980-talet. Dock inte i samma omfattning som vikten. Medellängden för män är 179,4 centimeter, en ökning med två centimeter. Kvinnors medellängd har ökat med en centimeter, till 165,5.

Det här resulterar i att övervikt blir allt vanligare. Omkring 50 procent av männen och 36 procent av kvinnorna är överviktiga, de har ett BMI över 25. Det är en fördubbling sedan början av 1980-talet.

I de tre storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö är det 38,3 procent av befolkningen som är överviktiga, vilket är mindre än för riket totalt där 43,5 procent är överviktiga.

Övervikt

Övervikt=BMI över 25.

BMI räknas fram som kvoten mellan kroppsvikt (i kg) och den kvadrerade kroppslängden (i m) (Vikt/(längd*längd))

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.