De protesterar mot mäns våld mot kvinnor på Götaplatsen

Uppdaterad
Publicerad

På fredag har det gått ett helt år sedan de första gången ställde sig på Götaplatsen och demonstrerade mot mäns våld mot kvinnor. Sedan dess har initiativet #kvinnostrejk varit där varje fredag i alla väder.

– Det måste bli en valfråga, samtliga partier måste visa att det här är viktigt, säger Hanna Lans, en av initiativtagarna.

Initiativet #kvinnostrejk startade som ett upprop i social medier men letade sig snart ut som protester på gatorna runt om i Sverige.

Politikerna måste agera

I Göteborg har de stått varje fredag i ett år på Götaplatsen och protesterat mot våldet som kvinnor utsätts för och för ett mer jämställt samhälle. Och nu kräver det att politikerna agerar.

– De måste sluta med de här utredningarna de gjort i många år, vi vet vad det kostar, vi vet att kvinnor får sina liv förstörda. De måste agera, säger Hanna Lans.

Män måste höja rösten

Idag, på årsdagen, hoppas det att det ska komma extra mycket folk och även om Hanna uppmanar alla att komma och stödja kampen vänder hon sig lite extra till en grupp.

– Män måste höja rösten och bli lite mer högljudda mot sitt eget kön, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.