Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mardrömsväxten parkslide (till vänster) hotar nu den anrika Botaniska trädgården i Göteborg Foto: TT / SVT Nyheter

Mardrömsväxten parkslide hotar Botaniska trädgården: ”Kan sprida sig blixtsnabbt”

Uppdaterad
Publicerad

På flera platser i utkanterna av Botaniska trädgården i Göteborg har den invasiva växten parkslide fått fäste, och eftersom platserna ofta är känsliga så krävs det mycket noggrann planering för att utrota den.
– Om man börjar gräva bort den, och gräver fel så kan den börja sprida sig blixtsnabbt. Just nu står beståndet ganska stilla, men risken finns ju att den sprider sig till de närliggande trädgårdarna, säger Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården.

Parkslide är en invasiv art som är mycket svår att bli av med. Den växer så snabbt och okontrollerbart att för husägare kan det bli svårt att sälja huset om växten finns i husets närområde. Nu hotar parkslide den biologiska mångfalden på Botaniska trädgården i Göteborg, som i vissa delar innehåller mycket känsliga växter och miljöer.

– Det är anmält till länsstyrelsen. Parksliden har kommit till kanten av trädgården, där finns det ett stort bestånd som varit där under en längre tid, och frågan är ju hur man ska bete sig för att bli av med det, säger Mari Källersjö, förvaltningschef Botaniska trädgården.

”Måste arbeta långsiktigt”

Då flera platser i Botaniska trädgården är känsliga och innehåller bland annat vattendrag blir det väldig svårt att gräva bort de olika bestånden som letat sig in i parken. Man brukar säga att man ska gräva fyra meter ned och sju meter runt omkring för att vara på den säkra sidan.

– Det finns ju alltid en risk när man börjar gräva att den sprider sig ännu mer, säger Mari Källersjö.

Nu letar man istället efter andra metoder att bekämpa den invasiva växten, men Mari Källersjö berättar att det inte finns några säkra kort när det gäller parksliden.

– Man måste arbeta långsiktigt med detta och titta på flera olika alternativ, men jag skulle säga att en tioårs period är nog att räkna med i vårt fall. Jag följer försök där man arbetar med grisar för att få bort växten, sen kanske gift kan fungera också men det är svårt i publika miljöer. En annan metod är att trötta ut den genom att ständigt klippa ner allt som tar sig ovan jord, säger Mari Källersjö.

Ett stort problem

Men Botaniska trädgården har inte endast problem med parksliden, utan för tillfället gör man stora insatser mot en annan invasiv art, nämligen skunkkallan.

– Det här med invasiva arter är ett jätteproblemen i Sverige och det varmare klimatet verkar göra att fler och fler arter blir mer aggressiva än förut.

I Härryda kommun pågår just nu ett projekt grisar ska försöka böka bort ett stort bestånd av parkslide.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ingen vet ännu vad grisarna tycker om parksliden. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer