• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Borås kommun, Västra Götalands län. Det brinner i en fastighet i centrala Borås med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Sjuhärad.

Maria Diemar: ”Både jag och min bror är stulna”

Publicerad

Maria Diemar och hennes bror adopterades från Chile till Sverige på 70-talet. De är födda olika år av olika mammor men enligt Maria Diemar har det visat sig att det finns oegentligheter i båda deras adoptioner. Broderns biologiska mamma ska ha fått höra att han dog vid födseln.

Maria Diemar bor sedan ett antal år i Australien men hon är uppvuxen i Stockholm. I höstas började hon granska sina adoptionshandlingar och kom i kontakt med sin biologiska familj. Då ska det ha visat sig att hon fördes bort av en socialarbetare direkt efter födseln på ett sjukhus i Chile. Utan mammans medgivande.

– Efter det här uppdagades började jag granska även min lillebrors fall. Det visade sig att han hade blivit dödförklarad vid födseln.

Enligt Maria Diemar blev det en stor chock för broderns biologiska mamma när hon plötsligt – efter 40 år – fick veta att han levde.

– Hon har gått och sörjt honom under alla dessa år. Det går inte att beskriva känslorna som har rörts upp.

”Fel begicks i Sverige”

Brodern väljer att hålla en låg profil. Maria Diemar har engagerat sig i den nystartade föreningen chileadoption.se.

– Det är bra att chilenska myndigheter tar det här på stort allvar nu och utreder vad det är som har hänt. Men i Sverige känner vi oss väldigt rättslösa. Det verkar inte som att det är någon som vill ta i det här, säger hon.

Enligt Maria Diemar var det samma personer i Chile som förmedlade både henne och hennes adoptivbror till deras svenska föräldrar.

– Fel begicks även i Sverige. Tingsrätten här i Sverige har slutfört adoptionerna på mycket vaga grunder. Varken min eller min brors mamma har skrivit under några papper där de avsäger sig vårdnaden av oss.

Enligt Maria Diemar är hennes och hennes brors fall ett tecken på att omfattningen av oegentligheter kan vara stor.

– Hur sannolikt är det att två stulna barn från olika familjer i Chile hamnar i samma familj i Sverige?

De bådas fall är enligt Diemar med i den brottsutredning som pågår i Chile. Den är sekretessbelagd så det finns inga uppgifter om vad chilenska myndigheter kommit fram till.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Chileadoptioner

Mer i ämnet