Hon giftes bort av sina föräldrar, men lyckades fly från sin man och bröt med sin familj. I dag lever hon med skyddad identitet efter dödshot från föräldrar och släktingar. Nu vill hon berätta sin historia för att få unga tjejer att förstå att det går att bryta sig ur hedersförtryck. Foto: SVT

”Maria” flydde från sin familj – lever under dödshot

Uppdaterad
Publicerad

Hon giftes bort av sina föräldrar, men lyckades fly från sin man och bröt med sin familj. I dag lever hon med skyddad identitet efter dödshot från föräldrar och släktingar. Nu vill hon berätta sin historia för att få unga tjejer att förstå att det går att bryta sig ur hedersförtryck och att de inte ska stå ut med förtrycket.

– Ta all hjälp ni kan få, säger Maria.

Hör Maria om hoten under uppväxten och kampen att bryta med sin egen familj.

Maria, som vi kallar henne, har under många år fått gömma sig från föräldrar och släkt som bor i Sverige och som vill hitta henne. Hon har idag skyddad identitet. Hon hotas till livet av sina egna föräldrar för att hon inte följt deras regler och för att hon lämnat en man hon tvingades gifta sig med i hemlandet,  sådant som hon menar ska ha vanärat familjens heder.

– Det har varit allt ifrån att de ska döda mig och tända eld på mig. Jag tror själv att om jag inte hade lämnat min familj och flytt så hade jag inte stått här idag, säger Maria, som inte vågar gått ut med sitt riktiga namn.

Föräldrarna ville kontrollera

Hon är 35 år och verkar lugn under ytan. Men, hon har många års misshandel och hot att bearbeta.

Redan under lågstadiet började hennes liv begränsas av att föräldrarna ville kontrollera Marias val av vänner, hålla henne hemma efter skolan och lära upp henne till att bli en god hustru. Hon tvingades också att gifta sig med en man i hennes forna hemland, men som hon lyckades fly ifrån.

Varit tyst i många år

Efter att ha fått hjälp av Resursteam Heder i Göteborg lever hon idag med skyddad identitet. Nu vill hon gå ut med sin historia för att få andra tjejer som begränsas av hedersnormer att förstå att det finns ett annat sätt att leva på.

– Ta all hjälp ni kan få och känn ingen rädsla för att ni inte kan göra ett eget val, säger hon.

Är du drabbad av hedersförtryck? – Hit kan du vända dig:

Polisen: 11414

Resursteam Heder: Göteborg: 031-365 87 00

Nationella stödtelefonen: 010-223 57 60

GAPF – ideell förening som arbetar mot hedersvåld, 08-711 60 32, 070-000 93 28

Terrafem – ideell organisation som arbetar för kvinnors och flickors rätt att leva utan mäns våld och dominans: 020-52 10 10

Barnombudsmannen: 020-23 10 10

TRIS – tjejers rätt i samhället är en organisation som arbetar förebyggande mot hedersrelaterat förtryck och våld: 0774-40 66 00

BRIS – organisation som stöttar barn som far illa och kämpar för ett bättre samhälle för barn. För barn: 116 111. För vuxna: 0771-50 50 50

Källa: hedersfortryck.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.