En gång i veckan jobbar Marie-Louise Malmgren i receptionsdisken på Närhälsans vårdcentral Oden i Falköping. Trots att receptionen här är en så kallad halvstängd reception, där det finns en glasruta som går att stänga och där personen inte kan gå in bakom disken, blev hon halvt utdragen ur receptionen av en upprörd patient.
– Nu efteråt blir det att man skannar av folk och tänker: behöver jag vara rädd nu? Så tycker jag inte man ska behöva känna när man går till jobbet, säger hon.
Lyfte från golvet
Det var för en dryg månad sedan som en påverkad och upprörd man kom in på vårdcentralen och krävde att få ut sin journal. När Marie-Louise förklarade för honom att det skulle ta tid eftersom han inte var listad på vårdcentralen så blev mannen fruktansvärt arg. Han slet tag i Marie-Louises krage och slet ut henne över receptionsdisken.
– Jag hamnade halvvägs ut i väntrummet, jag formligen lyfte från golvet, berättar hon.
När mannen lugnat ner sig släppte han Marie-Louise och gick och satte sig i väntrummet. Under tiden larmade hon polisen.
– Där och då var jag mest arg för att han hade skrämt upp de äldre patienterna i väntrummet. Men när jag kom hem var jag väldigt psykiskt trött och satt och funderade på vad som kunde ha hänt om vi hade haft en helt öppen reception som man har på många platser, säger hon.
Tycker det är vansinne
Våld och hot har blivit en del av vardagen för de som står i receptionerna på Närhälsans vårdcentraler, säger Marie-Louise. Hon är själv ganska nöjd med utformningen på receptionen på sin arbetsplats, men säger att hon tidigare har arbetat på betydligt mer osäkra platser, bland annat där man har haft öppna receptioner.
Närhälsans policy om att receptionerna ska vara öppna för att på så sätt ge ett bättre bemötande till patienter tycker hon är vansinne.
– Det är förenat med livsfara. Det är att gå åt fel håll i dagens samhälle, säger hon.